Förvaring och Hantering Odling Energisnål matlagning Säsongsguide Svinn Grönsaker, frukt, bär Kött, ägg, fisk, mejeri Aktuellt
|
|
|
|
Omkring en tredjedel av all mat som produceras i världen slängs. Mat slängs i livsmedelskedjans alla led; vid skörd, transport, lagring, tillverkning och konsumtionen. Det är hushållen som slänger mest mat. Svinnet beräknas stå för mellan 4 och 7 procent av vår totala klimatpåverkan.
Svinn är mat som producerats, förädlats och transporterats med påverkan på miljön och orsakat utsläpp av klimatgaser utan att vara till någon nytta. Dessutom kostar svinn pengar. Ca 1800 kr/person och år.
Ett räkneexempel kan illustrera kostnaderna för mat som slängs. Enligt konsumentverket lägger vi 1600 kr/person och månad på mat. Det blir 19200 kr/år. Vi köper 595 kg mat/år, det innebär att vi i genomsnitt betalar 32,25 kr per kg mat. Vi slänger 100 kg mat/år (inklusive skalrester och liknande oanvändbart avfall), vilket innebär 3 225 kr/år och minst 56 kg av detta är mat som vi hade kunnat äta (skalrester oräknat). Det är mat för drygt 1800 kr/år.
Tips på hur du minskar svinnet * Planera innan du handlar - skriv en inköpslista * Förvara livsmedlen rätt - på rätt plats i kylskåpet och i rätt temperatur. Mer om förvaring & hantering. * Ta tillvara matrester genom att laga Bonusmat * Ta tillvara matrester genom att frysa in dem till senare tillfälle. * Använd genomskinliga burkar för förvaring så du inte glömmer matresterna. * Töm förpackningarna ordentligt * Lukta och smaka på maten innan du bestämmer dig för att slänga! * Kompostera matavfallet - ger jord som är en resurs
|
 |
   |
 |
|


|
|