MUMS miljömat ANNONSERA
OM MUMS
KONTAKT
HemRåvaranMiljö & HälsaReceptVeckans matNäringsberäkningarNytt & NoteratHandla & Äta
Förvaring och Hantering
Odling
Energisnål matlagning
Säsongsguide
Svinn
Grönsaker, frukt, bär
Kött, ägg, fisk, mejeri
Aktuellt

Grönsaker, frukt, bär

 
Rabarber  (Rheum hybridum) odlades i Kina redan 3000 år före vår tideräknings början. Den användes då främst som medicinalväxt. Till Europa kom den på 1600-talet och till Sverige först på 1800-talet.
Rabarbern är rik på kalcium 140 mg/100 gr. Mer än vad vanlig mjölk innehåller. Säsongen för rabarber är maj-juni. Då håller den bästa kvalité. Rabarbern är perenn och kräver inte mycket skötsel. Efter några år i landet ger den riklig skörd. De syrliga bladskaften används främst till efterrättspajer, sylt, saft och marmelad. 

Rotpersiljan
(Petroseinum crispum ssp. tuberosum) härstammar från medelhavsområdet. Rotpersiljan tillhör samma art som bladpersilja, från vilken den utvecklats.
I Sverige har den odlats sedan 1800-talet och kom från början till klosterträdgårdarna som en medicinalväxt. Den renar effektivt blodet från gifter och höjer blodvärdet genom sitt stora järn- och C-vitamininnehåll. Rotpersilja anses motverka uppkomst av cancer, njurstensbesvär och reumatism.

Rotpersiljan är en tvåårig flockblommig växt som under det första året samlar näring i en uppsvälld rot. Hela rotfrukten kan användas i och med att blsaten är slätbladig persilja.

Rotpersiljan är mycket lik palsternackan till utseendet. Det bästa skiljemärket finns uppe vid huvudet. Rotpersiljan saknar den nedsänkta nacken som kännetecknat palsternackan.

Rotpersiljan har en mycket angenäm smak, lika god rå som tillagad och anses godare än sin släkting, palsternackan. Vid tillagning i ugn avges en blommig väldoft.

God att ha rå, ångad eller kokt i salladsblandningar. Perfekt i grytor och rostad i ugn.

Moroten är den mest populära av rotfrukterna och är mycket gammal som kulturväxt. Den har odlats i Medelhavsländerna sedan 1000-talet. Då var moroten klarröd eller gul och användes som köksväxt, medicinalväxt och för färgning. Den orangefärgade moroten lär ha uppkommit i Holland på 1700-talet. 

Morot är en tvåårig växt. Första året bildar den en kraftig, näringsrik rot. Andra året blommar den och sätter frö. Vi skördar det första årets rot, sedan den vuxit till sig 2-3 månader.

Morot är rik på bland annat beta-karoten som i vår kropp omvandlas till A-vitamin. Användningsområdena är obegränsade. Det finns många olika sorter att välja bland, tidiga och sena, koniska och runda, gula, röda och vita. Morötter kan ätas hela, tärnade, rivna eller pressas till juice. De kan ingå i sallader, soppor, wok, grytor, stuvningar, bröd och kakor.

 Myten om syn: Morötter förbättrar inte synen om du redan har bra syn. Myten om att morötter kan förbättra synen kommer troligtvis från det faktum att A-vitaminbrist kan påverka synen negativt, ett intag av A-vitaminfyllda morötter kan då återställa synförmågan. Under andra världskriget spred brittiska flygvapnet ett rykte att den plötsliga ökningen i antalet nedskjutna tyska bombplan berodde på att deras piloter genom en morotsrik diet fått mycket bättre mörkerseende. Detta rykte hade till syfte att dölja den riktiga orsaken, radarn.(Hämtat från Wikipedia)

 

Grönkål är mycket mer är dekoration på julbordet! Grönkål är god i råkostsallader, soppa, stuvningar och mycket mer. Den har en ganska kraftig kålsmak.

Grönkål är en av de allra nyttigaste grönsakerna, full av A- och C-vitamin, järn och karotenoiden Lutein. Enligt Wikipedia kan Lutein skydda mot grå starr och kanske också vissa åldersrelaterade sjukdomar som angriper gula fläcken.

Grönkål är en bladkål och står närmast den ursprungliga vildkålen. Den är vinterhärdig och kan stå ute, och skördas, under vintern även om det är minusgrader. Frostnupen grönkål är lite mildare eftersom kolhydraterna har omvandlats till socker.

GlasrabarberMorötterGrönkål
 


Vi tänker ekologiskt
KRAV certifiera din restaurang
Ekologiska råvaroro, direkt från bonden till dig.
Vetekaka