Med mars månads ingång har våren kommit och det är dags för vårmat.
Än är inte riktigt vårens och försommarens primörer här men snart...Så
fortsätt att frossa i vinterns fina citrusfrukter, kål, rotfrukter och
lök i många färger.
Glöm inte heller bort det stora sortimentet av frysta grönsaker, torkad
frukt och baljväxter samt vår fina ekologiska potatis. Frilandsodlad, om än
importerad, fänkål, kålrabbi, zucchini, stjälkselleri, broccoli och
paprika, tomater från sydeuropas icke uppvärmda växthus är också bra
klimatval.
Tyvärr är det svårt med färskt svenskt lammkött så här års men leta även här
i frysdiskarna. Flera sorters fin färsk miljömärkt fisk är däremot lätt att
hitta i butiker med fiskdisk. Minns att "nos till svans
mat" dvs råvaror av "oädla" köttdetaljer finns i korv, och
gör korv till ett bra miljöval. Men inte för mycket och inte för ofta.
Rött kött i form av nöt-, fläsk- och lammkött men också nitritsaltade
charkuterier bör man inte av hälsoskäl äta för stora mängder av. Senaste
rekommendationen är 500 g
per vecka.
Till vårens fröjder tillhör förstås också semlor! Givetvis finns de i
vårens menyer och bland Mums recept hittar du speciellt läckra semlor, med hemlagad mandelmassa. men också veganska, mjölkfria, semlor.
Inget är så onyttigt att man aldrig kan äta det och inget är så nyttigt
att man bara kan äta det...Samma devis är användbar när det gäller klimat- och
miljsösnåla råvaror. Var dags mat är viktigare än tillfälliga frosserier.