MUMS milj� ANNONSERA
OM MUMS
KONTAKT
HemRåvaranMiljö & HälsaReceptVeckans matNäringsberäkningarNytt & NoteratHandla & Äta
Förvaring och Hantering
Odling
Energisnål matlagning
Säsongsguide
Svinn
Grönsaker, frukt, bär
Kött, ägg, fisk, mejeri
Aktuellt

Odling

 
Det är en glädje att odla och en tillfredställelse att tillaga och äta "egna" produkter. Om man har tillgång till en trädgård eller odlingslott så är man lyckligt lottad men hur kan man odla utan en jordplätt?

Det allra enklaste är att odla smörgåskrasse. Till det behövs inte ens jord eller en fönsterkarm. Köksbänken duger. Lägg hushållspapper eller annat poröst material i botten av ett fat eller vid skål. Blöt pappret och så krassefröna. Täck med plast eller en glasskiva för att hålla fukten. När fröna har grott och börjar spira så är det dags att ta bort plasten/glaset. Annars börjar det lätt mögla. Se till att pappret hela tiden är fuktigt och spraya gärna vatten med en duschflaska. Efter någon vecka är det dags att ta fram saxen och skörda.

Skott av till exempel mangold, ärter, solrosor och senap kan odlas på samma sätt som smörgåskrasse om man ställer fatet med fröerna i ett ljust fönster.

Ett ljust, soligt fönster är tillräckligt för att odla örtkryddor. Köp helst kryddplantor från ett gardencenter eller en plantshop. Sådana plantor är anpassade för att odlas vidare. Kryddörter från en livsmedelsbutik har producerats för omedelbar konsumtion. De är lite känsligare. Vattna underifrån, på fatet, som plantorna är vana vid från producenten. Sätt helst plantan i en större kruka med ny jord. Så här frodig har basilika, thaibasilika och mynta blivit en vecka efter plantering i större kruka med ny jord.

Chiliodling kan också fungera i ett soligt fönster. Chili fordrar mycket ljus, vatten och näring för att frukterna ska utvecklas.

Om man har en balkong eller en uteplats så är möjligheterna många fler. Vädersträck, ljus- och vindförhållanden avgör vilka växter som trivs. Odla i stora krukor, odlingslådor eller direkt i jordsäckarna som man köpt. Satsa på jord av god kvalitet som är näringsrik och som inte sjunker ihop och blir tät. En balkong eller en uteplats har begränsat med plats så det är praktiskt att odla på höjden, till exempel störbönor.

Tomater, gurka, paprika, chili och andra värmekrävande växter måste drivas upp inomhus på våren för att hinna utvecklas under vår korta sommar. Så i februari - mars i såjord, det vill säga jord som bara är svagt gödslad. För att  fröna ska gro ska krukorna/sålådorna hållas fuktiga och temperaturen ska vara lite över 20 grader. När de första bladen har utvecklats är det dags att sätta om plantorna i krukor med näringsrik jord. Och när frostrisken är över så är det dags att plantera ut växterna. Vänj dem successivt  vid utevistelse under dagen och ta in dem till natten. Det härdar dem så att de klarar omställningen till utelivet.

Lär mer om odling till exempel i Råbergs ekorådgivning.

Det finns gott om ätliga vilda växter. Våren och försommaren är bästa tiden att skörda späda, smakrika örter. Lär om vad som ingår i allemansrätten och vilka växter som är lämpliga. Lär dig också känna igen de växter som är giftiga!
GroddarKryddodlingPepparTomater
 


Frebaco - Ekologisk Klimatsmart Frukost
Tekompaniet
Ohmungood
Ekologiska råvaroro, direkt från bonden till dig.
Vi tänker ekologiskt
KRAV certifiera din restaurang
Svensk ekologisk premiumkyckling
Ekolådan
Menigo hållbarhet
Saltå kvarn
Ahlgood, 100% växtbaserat
Midsona
Vetekaka
Chaussures Nike Pas Cher, Nike Air Force 1, Nike Air VaporMax, Nike Air VaporMax Flyknit, Nike Air VaporMax Plus, Nike Air VaporMax 360, Nike Air VaporMax 2020, Nike Air VaporMax 2021, Nike Air VaporMax EVO, Nike Air Max, Nike Air Max 90, Nike Air Max 95, Nike Air Max 97, Nike Air Max 2021, Nike Air Max Plus TN, Nike Air Max Plus, Nike Air Max Plus 3 | Zapatillas Nike Baratas, Nike Air Force 1 Baratas, Nike Air VaporMax Baratas, Nike Air VaporMax Flyknit 3 Baratas, Nike Air VaporMax Plus Baratas, Nike Air VaporMax 360 Baratas, Nike Air VaporMax 2020 Baratas, Nike Air VaporMax 2021 Baratas, Nike Air VaporMax EVO Baratas, Nike Air Max Plus Baratas, Nike Air Max Plus 3 Baratas, Nike Air Max 90 Baratas, Nike Air Max 97 Baratas, Nike Air Max 95 Baratas, Nike Air Max 1 Baratas