Frysa eller inte Laga dubbla portioner av vardagsmaten är ofta ett bra sätt att förenkla och göra den dagliga matlagningen snabbare. Men vilka rätter blir bra att frysa in?
Här nedan berättar vi vilka maträtter ur vinterns fyra veckors meny som passar för frysen. Vecka 1: Potatisgulasch: Går utmärkt att frysa
Bonussoppa: Passar inte att frysa in. Av hygienskäl återanvänder man rester bara en gång. Het rödkål med smörbrynt torskfilé: Allt utom den krossade potatisen blir mycket bra fryst. Krossade potatis kan bli lite vattnig. Tomat- och linssås till pasta: Bra att frysa. Vintrig sallad med bönor och bacon: Färska grönsaker som i en sallad går inte att frysta in. Kokta ägg blir inte bra. Porotos con Zapallo: Bra att frysa in. Undvik frysa in färsk chilisås. Currydoftande köttgryta: Allt blir bra fryst förutom yoghurt som tillbehör. Vecka 2 Raggmunk: Ok, dock ej tillbehör i form av matyoghurt Bönsoppa a la Frida Kahlo: Ok. Rosta bröden till varje måltid. Torsk med ägg och persiljesås: Torsken ok att frysa in. Äggsås och kokt potatis blir inte riktigt bra fryst. Spenatpasta med lax och räkor: Ok Mustig gryta med chorizo och rotfrukter: Ok. Frys inte in grönsaksströssel. Dhal med blomkålscurry: Ok Kycklingfilé med tomat- och svampsås: Ok Vecka 3: Färsk fylld pasta med tomatsås: Ok Soppa på en spik: Ok Inkokt lax med grönkål och gulbetor: Ok. Byt sen stuvade grönkålen mot hel för bästa resultat. Pressad potatisen inte riktig bra fryst. Ajvarkryddad kycklinggryta: Ok Fransk löksoppa: Ok. Rosta bröden a la minute. Avokado- och räktallrik. Passar inte att frysa in. Marockansk Tagine- köttgryta med kikärter- Ok Vecka 4: Röd böngryta med fetaost: Ok Grönkålssoppa med ris a la Malta: Frys inte in det kokta ägget. Lax med wokade vintergrönsaker: Ok Pasta med svamp och ost: Ok. Byt de färska tomaterna mot inlagda. Linser med kryddig lammkorv: Ok. Pissaladière - pizza a la Provence: Ok Feijoada - Brasiliansk festrätt : Ok men de färska tillbehören klarar infrysning.
|