Oj, jag har glömt att handla och snart är det dags för middag. Koka soppa på det nästan alltid finns hemma; potatis, lök, morot, krossade tomater, bönor...
Sätt rysk prägel på soppan med surgurka, kapris, dill, senap och kryddpeppar.
Resträtter kallar vi på MUMS för bonusmat; mat som är nästan klar och redan betald.
Gör så här
Börja med att skölja, skala och skära morötter och potatis i tunna slantar och mindre bitar. Skala och grovhacka löken.
|
Hetta upp oljan i en gryta som rymmer den färdiga soppan. Fräs grönsakerna lätt utan att de tar färg under ständig omrörning.
|
Smula över buljong och tillsätt de krossade tomaterna. Lägg i de vita bönorna.
|
Låt koka under lock tills morötter och potatis är mjuka. Späd med mer vatten allteftersom till lagom soppkonsistens.
|
Gör basilikaoljan till brödet: Mixa/hacka ihop vitlök, färsk basilika med en riktigt god olivolja.
|
Hacka dillen, gurkan medan soppan kokar. Vänd ner i soppan tillsammans med kapris när rotfrukterna är mjuka.
|
Smaka av med ketchup, kryddpeppar och kanske en aning salt.
|
Servera soppan med pitabrödet, gärna lätt rostat. Ringla över basilikaoljan över brödet istället för smör eller bordsmargarin.
|
Avsluta måltiden med en liten bit hemlagad äppelkaka eller färsk frukt i säsong.
|
Ett bra recept på ljust matbröd finns på Mums om du vill förgylla vardagen med nybakt bröd.
|
|
INGREDIENSER |
 |
portioner Uppdatera
| | | Råvara | Mängd |
|
|
|
Vita bönor hemkokta eller konserv
|
4
dl
|
|
|
|
Morot
|
2
st
|
|
|
|
Potatis
|
3
st
|
|
|
|
Lök gul röd
|
1
st
|
|
|
|
Oliv- eller rapsolja
|
2
msk
|
|
|
|
Grönsaksbuljong
|
1
tärn
|
|
|
|
Tomater krossade konserv m lag
|
5
dl
|
|
|
|
Vatten
|
0
|
|
|
|
Dill
|
1
dl
|
|
|
|
Gurka, syrad, fermenterad
|
1
st
|
|
|
|
Kapris
|
0,5
dl
|
|
|
|
Ketchup tomat
|
2
msk
|
|
|
|
Kryddpeppar, malen
|
0,5
tsk
|
|
|
|
Salt
|
0
|
|
|
|
Tillbehör:
|
|
|
|
|
Vitt bröd fibrer ca 3,5 % typ pitabröd
|
300
g
|
|
|
|
Vitlök
|
1
klyft
|
|
|
|
Basilika, färsk
|
0,5
dl
|
|
|
|
Olivolja
|
3
msk
|
|
|
|
Äppelkaka
|
|
|
|
|
Äpple m skal
|
1,5
st
|
|
|
|
Rapsolja
|
1
msk
|
|
|
|
Rårörsocker
|
2
msk
|
|
|
|
Ägg ekologiskt
|
1
st
|
|
|
|
Socker
|
5,5
msk
|
|
|
|
Vetemjöl eko
|
0,5
dl
|
|
|
|
Havrekli
|
0,5
dl
|
|
De rekommenderade näringsämnena avser en hel måltid för en vuxen (lunch eller middag).
|
Vegetarian som inte äter ägg; gör en smulpaj med mjölkfritt margarin eller neutral rapsolja och havrekli istället för upside-down kakan.
Surgurka, kapris och dill kan ersättas med en burk champinjoner eller annan svamp...
|
|