Rensa bort skräp från ärterna. Lägg ärterna i dubbel mängd vatten. Låt ligga i blöt minst 8 timmar men gärna dubbla tiden.
|
Koka upp ärterna i blötläggningsvattnet. Låt koka i 5 minuter. Häll av kokvattnet. Häll på 1 liter nytt kallt vatten. Låt koka upp igen.
|
Skala moroten, lökarna och en bit ingefära. Skiva moroten, ingefära och dela lökarna. Lägg i ärtkoket. Koka i 60 minuter. Tillsätt buljongen och salt.
|
När ärterna är mjuka, smaka av med salt, svartpeppar och timjan. Späd med mer vatten till lagom soppkonsistens.
Servera gärna ärtsoppan med några matskedar strimlad purjolök och senap av svensk typ.
|
Dags för solplättarna: Gör en mindre sats som ger 6-7 plättar per portion. Vispa ihop mjölk, mjölsorterna, salt med ägg, riven morot och rapsolja.
Stek i smöret och servera med äppelrasp smaksatt med kanel.
|