Tagine är Marockos nationalrätt och den kan tiilgas på många vis. Här kommer en variant med kikärter, nötkött, grönsaker och torkade aprikoser. Tagine smaksätts alltid med harissa, en chilipepparhet kryddpasta. Var lite försiktig med harissa den är verkligen brännande het.
Gör så här
Om du kokar dina egna kikärter börja här; om inte hoppa direkt till punkt tre. Mät upp och skölj av de torra kikärterna. Låt dem ligga i kallt vatten i minst dubbla mängden vatten i 10 - 20 timmar.
|
Koka upp kikärterna i blötläggningsvattnet, koka i 5-10 minuter och häll av vattnet. Fyll på med nytt och låt koka tills ärterna är mjuka. Salta först på slutet för bäst kvalitet.
|
Förbered övriga ingredienser: Skär köttet i mindre kuber, Skala och hacka lök, vitlök och ingefära. Skala och slanta moroten inte allt för tunna slantar. Skala och strimla kålroten. Skär zucchinin i halvmånar.
|
Hetta upp olivoljan i en gryta som rymmer hela rätten. Fräs lök, vitlök, ingefära, kanelstång och spiskummin tills det börjar dofta.
|
Pudra över saffran. Rör om och tillsätt kött, morot, kålrot, aprikoser och kikärter. Häll på passerade tomater och klicka i harissa. Låt puttra under lock i 20 minuter. Späd med mer vatten om det behövs, grytan ska vara flödande.
|
Lägg i zucchini och låt koka i ytterligare 5 minuter. Smaka av med salt.
Strö över generöst med färsk koriander när köttet är mört och grönsakerna är riktigt mjuka.
|
Medan grytan puttrar på spisen förbereder du couscousen. Mät upp grynen i en skål, klicka i smöret och strö över saltet. När grytan är klar, häll kokande vatten över grynen. Låt svälla i 5 minuter. Rör om och värm gärna snabbt på i mikron.
|
Behövs en sallad som förrätt. Här hittar du förslag. En enkel efterrätt smakar kanske också bra. På mums finns även extra festliga desserter.
|
|
INGREDIENSER
1 portioner
| | | Råvara | Mängd |
|
|
|
Kikärter torkade, 1 dl torra=2,5 dl kokta
|
0,38
dl
|
|
|
|
Kokvatten till ärterna
|
0,13
l
|
|
|
|
Nöt grytbitar
|
75
g
|
|
|
|
Lök gul röd
|
0,38
st
|
|
|
|
Morot
|
0,25
st
|
|
|
|
Kålrot
|
30
g
|
|
|
|
Vitlök
|
0,5
klyft
|
|
|
|
Ingefära, färsk och hackad
|
0,38
msk
|
|
|
|
Olivolja
|
0,75
msk
|
|
|
|
Harissa
|
0,25
tsk
|
|
|
|
Kanelstång
|
0,25
st
|
|
|
|
Spiskumminfrön
|
0,25
tsk
|
|
|
|
Saffran
|
0,13
g
|
|
|
|
Zucchini squash courgette
|
50
g
|
|
|
|
Aprikoser torkade
|
2
st
|
|
|
|
Tomater passerade
|
50
g
|
|
|
|
Vatten
|
0
|
|
|
|
Salt, peppar
|
0
|
|
|
|
Koriander blad
|
0,13
dl
|
|
|
|
Tillbehör:
|
|
|
|
|
Couscous
|
1
dl
|
|
|
|
Smör fett 80 %
|
0,38
msk
|
|
|
|
Salt
|
0,13
tsk
|
|
|
|
Vatten
|
1
dl
|
Nötköttet kan bytas mot lamm eller helt enkelt slopas. Lägg då till ytterligare en grönsak
Var smart och koka en hel för packning torkade kikärter när du ändå har grytan på spisen. Frys in i lagom stora portioner. Beräkna cirka 4 dl för grytor och huvudrätter. Till sallad räcker 2-2,5 dl bra. |
|