Kålrots- och päronsallad
 vintersallad ädelost förrätt Vårvintern är svår tid för grönsaksälskare. En sallad på kålrot eller kålrabbi tillsammans med sött päron och salt ädelost kan man i alla fall njuta av.
Gör så här
Skala och strimla kålroten i tunna, tunna strimlor.
Koka upp ungefär 1 liter vatten. Lägg i kålroten. Låt koka upp och hälla genast av kokvattnet. Häll kålroten i ett durkslag och spola med iskallt vatten tills kålroten svalnat.
Gör ostsåsen: Mosa ihop ädelosten med yoghurten. Smaka av med örtsalt och rejält med svartpapper.
Rosta fröna i en "torr" stekpanna tills det fått en anings färg.
Skölja och skär päronet i tunna, tunna strimlor.
Varva kålrot, päron, ostsås och hälften av de rostade fröna i en skål. Blanda noga och strö över resten av fröna och finhackad persilja.
Servera som en enkel förrätt med rostat bröd eller som sallad på ett salladsbord.
INGREDIENSER
4  portioner

   RåvaraMängd
  Kålrot   250 g
  Päron, stort   1 st
  Pumpafrön squashfrön torkade   0,5 dl
  Persilja blad   2 msk
  Oststås:  
  Ädelost fett 30 %   75 g
  Lättyoghurt naturell fett 0,5 % berik   1,5 dl
  Örtsalt, svartpeppar   0

Näringsämne Mängd
Energi 170 kcal
Protein 9 g
Fett 9,6 g
Mättade fettsyror 4,4 g
Kolhydrater 11 g
Fibrer 4 g
C-vitamin 28 mg
Folat 78 mcg
Järn 1,5 mg
Zink 1,8 mg

Vegan? Blanda mosad avokado med örtsalt, pressad vitlök och citron till dressing istället för ädelost och yoghurt.
Variera genom att byta pumpafröna mot val- eller hasselnötter. Alla typer av nötter och frön passar bra

MUMS MILJÖMAT 2011 | WWW.MUMSMILJOMAT.SE | Kontakt: info@mumsmiljomat.se