Älgfärssoppa med svamp
klimatsmart köttsoppa snabbmat Koka en mustig soppa med rotfrukter, svamp och färs. Älgfärsen kan bytas mot annan färs. Kanske av nöt, lamm, höns eller varför inte sojafärs.
Gör så här
Ansa, skala och strimla fint=tunt rotfrukter och potatis. Strimla purjolöken grovt.
Fräs köttfärsen med viltkrydda i rapsolja. Tillsätt avrunna, skivade champinjoner eller annan svamp. Strö över viltkrydda.
Tillsätt rotfrukter, potatis, purjolök, krossade tomater, och buljong. Späd med vatten till soppkonsistens. Låt koka tills rotfrukterna är mjuka 10-15 minuter.
Rosta brödtärningar: Rosta bröd i brödrost, gärna. Gnugga bröden en ituskuren vitlöksklyfta. Ringla över olja. Strö över hackad persilja. Skär i tärningar.
Tillsätt gröna ärter, koka upp och smaka av med peppar och örtsalt.
Servera de rostade brödtärningarna som "topping" att strö över soppan.
Bjud också på små semlor eller solplättar till den hungrige som efterrätt
INGREDIENSER
4  portioner

   RåvaraMängd
  Älgfärs   200 g
  Champinjoner konserv u lag   100 g
  Palsternacka   1,5 st
  Kålrot   150 g
  Potatis   4 st
  Purjolök   125 g
  Rapsolja   2 msk
  Viltkrydda   2 tsk
  Tomater krossade konserv m lag   2 dl
  Buljong, kött eller grönsaks   1 tärning
  Vatten   0
  Gröna ärter frysta   3 dl
  Vitt bröd typ fibrerfranska   4 skiva
  Vitlök   1 klyft
  Raps, eller olivolja   4 tsk
  Persilja blad   0,5 dl
  [Tillbehör:]   0
  Semla fylld mandelmassa grädde, små   300 g

  Näringsämne Mängd Rek. mängd
Energi 650 kcal 625 - 875 kcal
Protein 24 g 19 - 38 g
Fett 25,1 g 21 - 33 g
Mättade fettsyror 7,7 g Max 9 g
Kolhydrater 75 g Min 75 g
Fibrer 12 g Min 9 g
C-vitamin 73 mg Min 22 mg
Folat 195 mcg Min 120 mcg
Järn 3,8 mg Min 3,8 mg
Zink 5,7 mg Min 2,7 mg

Gör din egen viktkrydda: Stöt ihop lika delar fänkålsfrön, rosmarin, timjan, hel kryddpeppar och två delar enbär till ett grovkornigt pulver. Förvara i mörkt burk med tättslutande lock.

MUMS MILJÖMAT 2011 | WWW.MUMSMILJOMAT.SE | Kontakt: info@mumsmiljomat.se