Ärtpesto
svensk pesto nötfritt närodlat Mixa ihop en pesto, puré av vad du har hemma. Mättade och gott som vegansk smörgåspålägg eller som topping på soppan. Med en tallrik pasta blir det en hel måltid.
Gör så här
Tina ärterna lätt.
Skölj och strimla purjolök och stjälkselleri. Skala och skiva vitlöken.
Fräs purjo, selleri och vitlök i olivoljan tills de börjar bli mjuka men utan att ta färg.
Tillsätt de gröna ärterna och låt allt bli varmt.
Mixa grönsakerna med äppelcidervinäger och kokos. Späd med mer vinäger eller vatten till lagom konsistens.
Smaka av med salt och peppar.
Servera peston på bröd som förrätt, som topping på en gryta eller soppa m.m. eller bara som en god grönsaksrätt till middagen.
INGREDIENSER
4  portioner

   RåvaraMängd
  Gröna ärter frysta   250 g
  Purjolök   50 g
  Stjälkselleri   1 stjälk
  Vitlök   2 klyft
  Olivolja extra jungfruolja   1 msk
  Äppelcidervinäger ättiksyra 7 %   0,5 dl
  Kokosflingor torkade   2 msk
  Salt, peppar   0

Näringsämne Mängd
Energi 105 kcal
Protein 4 g
Fett 5,6 g
Mättade fettsyror 2,3 g
Kolhydrater 8 g
Fibrer 4 g
C-vitamin 18 mg
Folat 62 mcg
Järn 1,1 mg
Zink 0,6 mg

Kokos brukar de flesta nötallergiker klara. "Nyttigare" blir pesto med mandelmjöl som innehåller rejält med omättat och inte mättat fett som kokosfett.
Ärtpesto innehåller förhållandevis mycket järn.

MUMS MILJÖMAT 2011 | WWW.MUMSMILJOMAT.SE | Kontakt: info@mumsmiljomat.se