Var dags fruktsallad
Svarta vinbär närodlat i säsong Fruktsallad på säsongens bär och frukter smakar alltid fräscht och gott som efterrätt eller festligt mellanmål. Att det är nyttigaste efterrätten behöver väl knappast påpekas. Variera efter tycke och tillgång.
Gör så här
Skölj all färsk frukt och även färska bär. Skala bananen.
Repa vinbären eller tina de frysta något genom att breda ut dem på ett fat.
Skär frukten i bitar, gärna i lite olika former.
Skär aprikoserna i strimlor.
Varva frukt och bär i portionsformar eller i en stor skål.
Låt gärna vila svalt en stund innan servering.
INGREDIENSER
4  portioner

   RåvaraMängd
  Äpple m skal   2 st
  Banan   1 st
  Plommon   5 st
  Svarta vinbär   2 dl
  Aprikoser torkade   8 st

Näringsämne Mängd
Energi 135 kcal
Protein 1 g
Fett 0,4 g
Mättade fettsyror 0,1 g
Kolhydrater 28 g
Fibrer 5 g
C-vitamin 54 mg
Folat 16 mcg
Järn 1,3 mg
Zink 0,3 mg

Beräkna ungefär 2 frukter per portion. Ett par sorter ger skiftande tuggmotstånd, färg och smak.
Svarta vinbär är i särklass det bär som innehåller mest av Vitamin C (3 ggr gånger så mycket som apelsiner) och mer kalcium än keso. Här finns också Vitamin E som bevarar nyttiga fettsyror från att förstöras. Den rödsvarta färgen innehåller antocyaniner men också betakaroten som stärker hjärta, kärl och hud och lutein som skyddar ögats gula fläck mot åldersförändringar

MUMS MILJÖMAT 2011 | WWW.MUMSMILJOMAT.SE | Kontakt: info@mumsmiljomat.se