Sallad med grillad lax och grönt
bonusmat grillat rester god mat Blev det över lax senast ni grillade? Inte tillräckligt för en hel måltid... Gör en fräsch bonussallad och lägg till kall kokt potatis, färska grönsaker och några ägg så blir alla riktigt mätta.
Gör så här
Koka potatisen om det inte redan är kokt. Skiva den kokta potatisen.
Koka äggen. Lägg i kallt vatten, koka upp och låt koka i 6-8 minuter beroande på hur hårdkokta du vill ha äggen. Spola i kallt vatten. Skala och skär i klyftor.
Skölj det gröna: tomater, salladsblad, salladslök och persilja. Använd salladsslunga för att torka salad och persilja. Eller klappa torrt mellan ark av hushållspapper.
Bred ut den skivade potatisen på ett stort uppläggningsfat. Täck med salladsblad.
Skär tomaterna i klyftor. Strimla asladslöken och grovhacka persiljan.
Dela den grillade laxen i lite större bitar.
Varva lax, ägg- och tomatklyftor med salladslök. Strö över persilja och oliver.
Blanda dressingen och ringla över.
Ställ fram brytbröd till den hungrige.
Avsluta med vattenmelon eller annan färsk frukt eller färska bär i säsong.
INGREDIENSER
4  portioner

   RåvaraMängd
  Lax, filé   375 g
  Ägg ekologiskt   3 st
  Färskpotatis rå   800 g
  Tomat   4 st
  Huvudsallat   150 g
  Salladslök, knipplök   150 g
  Koriander eller persilje blad   1 dl
  Oliver gröna inlagda   1 dl
  [[Dressing]]   0
  Olivolja extra jungfruolja   2 msk
  Äppelcidervinäger ättiksyra 7 %   2 msk
  Vatten   2 msk
  Örtsalt   1 tsk
  Vitlök, pressad   1 klyft
  Tillbehör:  
  Rågbröd, mjukt osötat   4 bulle
  Vattenmelon eller annan färsk frukt i säsong   1000 g

  Näringsämne Mängd Rek. mängd
Energi 745 kcal 625 - 875 kcal
Protein 38 g 19 - 38 g
Fett 29,5 g 21 - 33 g
Mättade fettsyror 6 g Max 9 g
Kolhydrater 75 g Min 75 g
Fibrer 13 g Min 9 g
C-vitamin 106 mg Min 22 mg
Folat 230 mcg Min 120 mcg
Järn 6,1 mg Min 3,8 mg
Zink 3,1 mg Min 2,7 mg

Vegan?Samma idé kan användas om överbliven grillad tofu, tzay, tempeh eller annat grillat. Toppa med kokta bönor och/eller avokado istället för ägg.
Har du ingen grillad lax? Tag ett par portionsbitar fryst lax. Lägg i en halvliter vatten med 1 msk salt. Låt tina i 30-40 minuter och bryn hastigt tills de genomstekta. Givetvis går det också bra med annan fisk...

MUMS MILJÖMAT 2011 | WWW.MUMSMILJOMAT.SE | Kontakt: info@mumsmiljomat.se