Ägg- och räksallad med avokado och grönt
Avokado lunchsallad hälsomat smalmat Fräscha sallader är läcker hälsosam lunchmat. Gör dem tillräckligt mättande med brytbröd och avokado. Proteinrika med ingredienser som skalade räkor och ägg. Fänkål, tomater och gröna blad ger bra smak.
Gör så här
Koka äggen: lägg i kallat vatten., koka upp och låt koka i 7-8 minuter. Spola dem i kallt vatten. Skala och och skär i klyftor.
Häll av buljongen från räkorna, det är sällan gott...
Skölj fånkålen. Halvera den, skär bort rotstocken och skär i tunna strimlor.
Skölj de gröna bladen och låt dem rinna av. Torka dem i salladsslunga eller klappa dem torra i en handduk. Skölj och halvera körsbärtomaterna.
Bottna portionstallrikar eller salladsfat med skivad kokt potatis.
Fördela fänkål, salladsblad, tomathalvor, äggklyftor i tallrikarna.
Halvera avokadon. Skeda bitar av avokado över det gröna i tallrikarna.
Strö över skalade räkor.
Skaka ihop vinäger, olivolja och örtsalt i en redningsbägare eller burk med lock. Ringla över salladen.
Toppa med picklad lök och lite basilika, om du har. Recept på picklad lök finns här.
Servera med brytbröd och bordsmargarin till den sugne. Avsluta med frukt eller bär i säsong.
INGREDIENSER
4  portioner

   RåvaraMängd
  Ägg ekologiskt kokt   4 st
  Räkor konserv u lag   270 g
  Fänkål   1 st
  Spenat, mangoldblad, ruccola   100 g
  Småtomater röda typ körsbärstomat   250 g
  Avokado   2 st
  Potatis kokt   2 st
  Dressing:  
  Balsamvinäger   2 msk
  Olivolja extra jungfruolja   2 msk
  Örtsalt   0,5 tsk
  Pickald rödlök  
  Lök röd   2 st
  Vinäger ättiksyra 7 %   0,1 dl
  Socker   0,1 dl
  Tillbehör:  
  Rågbröd, mjukt osötat   4 bulle
  Banan eller annan frukt i säsong   4 st

  Näringsämne Mängd Rek. mängd
Energi 715 kcal 625 - 875 kcal
Protein 30 g 19 - 38 g
Fett 29 g 21 - 33 g
Mättade fettsyror 5,4 g Max 9 g
Kolhydrater 77 g Min 75 g
Fibrer 16 g Min 9 g
C-vitamin 75 mg Min 22 mg
Folat 258 mcg Min 120 mcg
Järn 8,1 mg Min 3,8 mg
Zink 3,9 mg Min 2,7 mg

Vegan?Byt ut äggen och räkorna mot stora vita bönor eller tofubitar och spetsa gärna med strimlor av wakemealger. De finns att köpa torra och blötlagda ger de en god salt umamismak.
Några skivor potatis i botten ger inte bara mättnad utan "samlar också upp dem goda dressingen.

MUMS MILJÖMAT 2011 | WWW.MUMSMILJOMAT.SE | Kontakt: info@mumsmiljomat.se