Bönsallad med kålrabbi och tomat
svarta bönor klimatsmart ekologiskt Sallad gör de allra flesta måltider godare och nyttigare. En bönsallad är ett klimatsmart alternativ när det är glest med närodlade grönsaker.
Gör så här
Skala kålrabbin och skär i små kuber. Skölj och skär tomaterna i kvartar. Skölj och strimla selleristjälken.
Skala och finhacka löken.
Skölj basilika och persiljebladen.
Varva alla ingredienser i en skål. Strö över en aning örtsalt. Pressa över lime.
Vänd ner de strimlade bladen. Ringla över olivoljan och blanda.
INGREDIENSER
4  portioner

   RåvaraMängd
  Svarta bönor konserv   4 dl
  Kålrabbi   0,5 st
  Småtomater röda typ körsbärstomat   250 g
  Stjälkselleri   1 stjälk
  Lök röd   1 st
  Basilika, färsk   1 dl
  Persilja blad   0,5 dl
  Örtsalt   1 tsk
  Olivolja extra jungfruolja   2 msk
  Lime   1 st

Näringsämne Mängd
Energi 190 kcal
Protein 8 g
Fett 7,5 g
Mättade fettsyror 1 g
Kolhydrater 19 g
Fibrer 8 g
C-vitamin 71 mg
Folat 60 mcg
Järn 2,7 mg
Zink 0,9 mg

I en bönsallad kan man blanda olika sorters grönsaker; något syrligt och friskt, något knaprigt och något med tydlig smak brukar vara en bra kombination.

MUMS MILJÖMAT 2011 | WWW.MUMSMILJOMAT.SE | Kontakt: info@mumsmiljomat.se