Caprese med getost, koriander och tomat
närproducerad ost tomater i säsong Närodlade solmogna tomater toppade med svensk getost och en näve koriander från trädgårdslandet blir till sommarens godaste tomatsallad. Koriander bryter bättre mot getostens intensiva umamismak än basilika.
Gör så här
Skölj tomaterna och skiva dem. Skölj några eller många salladsblad, allt efter tillgång och smak. Fördela på ett fat.
Skär osten i tunna skivor och peta in den mellan tomatskivorna.
Strö över en aning salt och blad av färsk koriander.
Ringla över en god kallpressad olja.
INGREDIENSER
4  portioner

   RåvaraMängd
  Tomat   500 g
  Huvudsallat   50 g
  Getost chèvre vitmögelost fett 25%   75 g
  Salt   3 krm
  Koriander blad   0,5 dl
  Raps- eller oilvolja extra virgin   2 msk

Näringsämne Mängd
Energi 150 kcal
Protein 5 g
Fett 12,1 g
Mättade fettsyror 4,2 g
Kolhydrater 4 g
Fibrer 2 g
C-vitamin 28 mg
Folat 47 mcg
Järn 0,6 mg
Zink 0,4 mg

Umami är den femte grunndsmaken vid sidan om besk, salt, surt och sött. Umami lyfter ofta andra smaker med sin must och återvinns i ansjovis, svamp, soja, oliver, torkat kött, alger och just lagrade ostar.

MUMS MILJÖMAT 2011 | WWW.MUMSMILJOMAT.SE | Kontakt: info@mumsmiljomat.se