Bonussallad med lax och potatis
avokado restanvändning bonusmat Förvandla senaste dagarnas rester till en läcker, lätt men ändå mättande laxsallad. Bonusmat är ju mat som redan är betald, nästan klar och mycket klimatsmart. Gott och festligt kan det också vara.
Gör så här
Dela laxen i mindre bitar.
Skala potatisen och skär i bitar.
Skölj salladen, fänkålen och tomater. Låt salladsbladen rinna av, skär bort rotstocken på fänkålen och strimla tunt. Halvera tomaterna.
Fördela salladsblad, fänkål, potatis, tomater och lax på ett fat.
Halvera avokadon och gröp ur bitar med en tesked. Fördela över salladen
Strimla över citronskal och pressa över citronsaft. Strö också över hackad persilja.
Behövs mer smak? Strö försiktigt över lite örtsalt.
Servera med bröd och avsluta med bär, helst färska i säsong.
INGREDIENSER
4  portioner

   RåvaraMängd
  Lax kokt   350 g
  Potatis kokt   400 g
  Huvudsallat   1 st
  Småtomater röda typ körsbärstomat   125 g
  Fänkål   1 st
  Avokado   2 st
  Citronskal   2 msk
  Citron   1 st
  Persiljeblad eller andra blad av färska kryddor   0,5 dl
  Tillbehör  
  Vitt bröd grov baguette fullkorn surdeg   300 g
  Jordgubbar, svarta vinbär eller andra bär i säsong   2 l

  Näringsämne Mängd Rek. mängd
Energi 800 kcal 625 - 875 kcal
Protein 34 g 19 - 38 g
Fett 31,4 g 21 - 33 g
Mättade fettsyror 4,7 g Max 9 g
Kolhydrater 86 g Min 75 g
Fibrer 19 g Min 9 g
C-vitamin 240 mg Min 22 mg
Folat 417 mcg Min 120 mcg
Järn 5,4 mg Min 3,8 mg
Zink 2,7 mg Min 2,7 mg

Självklart kan du plocka ihop andra rester: potatisen kan bytas mot rotfrukter eller pasta, den kokta laxen mot annan fisk och grönsakerna är med fördel de som redan finns hemma.

MUMS MILJÖMAT 2011 | WWW.MUMSMILJOMAT.SE | Kontakt: info@mumsmiljomat.se