Tomater med ramslökspesto
svenska närodlade ekologiska tomater När våren går mot sommar dyker de upp; fina svenska tomater med mycket smak. Inte bara röda utan även gula, spräckliga, stora och små tomater finns nu i butiksdiskarna. En enkel pesto på ramslöksolja, basilika och en aning vitlök förhöjer smaken.
Gör så här
Skölj alla tomaterna. Skär de olika tomaterna på skilda sätt: Skiva, skär i kvartar eller halvmånar.
Fördela på ett fat och strö över en anings gott flingsalt.
Plocka basilikan i blad. Lägg i mixerskålen. Lägg i tunt skivad vitlök.
Tillsätt ramslöksolja samt vinäger. Mixa snabbt till ett mos.
Smaka av med lite salt och eventuellt mer vinäger eller olja.
Ringla peston över tomaterna.
Servera som förrätt eller på ett buffébord.
INGREDIENSER
4  portioner

   RåvaraMängd
  Tomat   2 st
  Småtomater typ körsbärstomat   250 g
  Salt, gärna flingsalt med jod   0
  Ramslökspesto:  
  Ramslöksolja (rapsolja)   2 msk
  Vitlök   0,5 klyft
  Basilika, färsk   1 dl
  Äppelcidervinäger   1 tsk
  Salt   0,5 krm

Näringsämne Mängd
Energi 85 kcal
Protein 1 g
Fett 6,7 g
Mättade fettsyror 0,5 g
Kolhydrater 4 g
Fibrer 2 g
C-vitamin 29 mg
Folat 27 mcg
Järn 0,7 mg
Zink 0,2 mg

Svenska tomater är bra klimatval under senvåren, sommaren och hösten. 80 % av alla energi är numera förnyelsebar, biologisk bekämpning legio och många odlare arbetar med recirkulerande bevattningssystem.
Men varför är de alla anonyma? Vem vill inte veta vad tomaterna heter? För visst smakar de olika.
Istället för rapsolja med ramslökssmak kan man ta en vanlig olivolja och smaksätta den med lite färsk gräslök.

MUMS MILJÖMAT 2011 | WWW.MUMSMILJOMAT.SE | Kontakt: info@mumsmiljomat.se