Linfröbullar
snabbakade bullar med linfrön, dinkel, råg, vete Mättade fylliga brödbullar som smakar bra till soppa eller en lunchsallad. Inte svåra att baka utan större arbetsinsats. Dessutom mycket goda.
Gör så här
Smula jästen i kallt vatten. Tillsätt olja och linfrön.
Mät upp och häll på dinkel- och rågmjöl samt vetemjöl.
Arbeta kraftig i maskin eller förhand i 10 minuter.
Strö över salt.
Är degen för lös? Tag lite mer vetemjöl. Känns den däremot för hård, häll på någon deciliter vatten.
Arbeta ytterligare några minuter. Jäs övertäckt i minst 60 minuter.
Dela degen i två delar och därefter varje del i 8 bitar. Rulla till 16 runda bullar. Fördela på två plåtar
Täck med bakduk och låt jäsa tills degen snabbt reser sig efter en lätt tryck med pekfingret. Det brukar ta 30-40 minuter.
Värm ugnen till 250 grader.
Grädda bullar i cirka 15 minuter till vacker färg. Sänk gärna temperaturen de sista 5 minuterna.
Trött på ost? Servera linfröbullarna med Italiensk böndipp med örter.
INGREDIENSER
 1 sats

   RåvaraMängd
  Vatten   6 dl
  Jäst   0,5 paket
  Rapsolja   2 msk
  Linfrön hela torkade   1,5 dl
  Dinkel, mald   1 dl
  Rågmjöl fullkorn   2,5 dl
  Vetemjöl, eko stenmalet   6,5 dl
  Salt   2 tsk

Näringsämne Mängd
Energi 2870 kcal
Protein 75 g
Fett 81,1 g
Mättade fettsyror 7,1 g
Kolhydrater 418 g
Fibrer 77 g
C-vitamin 9 mg
Folat 538 mcg
Järn 17,6 mg
Zink 13,1 mg

Varje sats ger 16 ganska stora bullar. Varje bulle innehåller 180 kcal, 4,8 g protein, 5,8 g fett, 27 g kolhydrater och 1,1 g järn.
Använder du krossade linfrön så ger linfröbullarna ett bra tillskott av Omega 3 fettsyror.
Krossade linfrön ska inte ätas överhuvudtaget menar Livsmedelsverket. Eftersom de innehåller giftig cyanväte. En del av cyanvätet förstörs under upphettning men det är osäkert hur mycket och i vilken utsträckning. Hela frön avger ingen cyanväte men inte heller några större mängder Omega 3 fettsyror. Men Livsmedelsverket anser ändå att det räcker med 2 msk om dagen. Varje bulle innehåller knappt 1 tsk linfrön. Så även om du äter sex bullar varje dag hamnar du under "gränsvärdet".
Det här brödet är bakat enligt föreskrifterna för nyckelhålet. Andra bröd som uppfyller nyckelhålet är Bröd med dinkel , Hälsolimpa med morot samt Rågbullar

MUMS MILJÖMAT 2011 | WWW.MUMSMILJOMAT.SE | Kontakt: info@mumsmiljomat.se