Feijoada - Brasiliansk festrätt
Brasiliansk nationalrätt fläsklägg grönkål Koka en mustig, värmande gryta på brasilianskt vis med bönor och mindre ädla styckningsdetaljer. Hälsosam mat för härliga helger.
Här har vi använt rimmad ekologisk fläsklägg som ofta finns "över" före och efter jul.
Gör gärna en dubbel, tredubbel sats av styckningsdelar från olika djur...Då blir grytan som mest tradiionellt brasilianskt.
Gör så här
Skölj fläskläggen. Lägg i kallt vatten koka upp. Häll bort vattnet och häll på nytt vatten som precis täcker. Koka, sjud under lock i 1 ½ - 2 timme tills köttet börjar bli mört.
Använder du okokta bönor: Lägg dem i vatten i minst 8 timmar och låt dem koka med köttet den sista timmen. Och låt dem koka med de övriga ingredienserna på samma sätt som med kokta bönor.
Ta bort benet, rensa bort onödigt fett. Skär i bitar.
Skär korven i bitar.
Skala och skär lök och vitlök i strimlor.
Lägg kött, lök, vitlök, svarta bönor, korv samt tomatspad i en gryta som rymmer hela rätten. Häll på buljong från köttkoket så att det täcker. Koka i 15 minuter.
Tillsätt hela tomater och chili flakes till grytan. Koka upp och smaka av. De kanske behövs peppar, salt ja vad du tycker om.
Förbered tillbehören; koka grönkålen, även den buljong om det finns kvar. Skär apelsin och avokado i klyftor, dela bananerna i halvor. Duka fram på fat. Komplettera med inlagd chili.
Servera feijoadan på ett fat, gärna med lite finhackad grönkål.
Servera festrätten med kallt isvatten och limeskivor.
Behövs efterrätt; satsa på mer färsk frukt.
INGREDIENSER
4  portioner

   RåvaraMängd
  Gris lägg u svål putsad dvs utan ben   300 g
  Korv, typ kabanoss fett 17 %   150 g
  Lök gul   1 st
  Vitlök   2 klyft
  Svarta, röda bönor, hemkokta eller från konserv   8 dl
  Tomater hela konserv m lag   4 dl
  Chili flakes   2 krm
  Salt, peppar, örtkrydda   0
  Grön- eller savoykål   200 g
  Apelsin   3 st
  Avokado   2 st
  Banan   3 st
  Fefferoni eller annan chilipickels   1 dl
  Dessert:  
  Äpple m skal   4 st

  Näringsämne Mängd Rek. mängd
Energi 780 kcal 625 - 875 kcal
Protein 38 g 19 - 38 g
Fett 27,3 g 21 - 33 g
Mättade fettsyror 6,9 g Max 9 g
Kolhydrater 84 g Min 75 g
Fibrer 23 g Min 9 g
C-vitamin 176 mg Min 22 mg
Folat 227 mcg Min 120 mcg
Järn 6,9 mg Min 3,8 mg
Zink 4,4 mg Min 2,7 mg

Vegan?Hoppa helt enkelt över köttet. Vill du ha lite mer must och umami; tillsätt någon näve torkad svamp eller färska champinjoner.
Istället för fläsklägg eller tillsammans med läggen kan man koka höna med ben, lammlägg eller annat kött. Traditionellt ska det vara många typer av kött men bara av mindre ädla delar som kräver lång koktid. Beräkna nästan dubbla mängden mot vad som anges i receptet om kött med ben, svål, mycket fett används.
Självklart kan du blötlägga bönorna och koka dem från start med köttet. Beräkna 3 dl okokta bönor för att få 8 dl kokta.

MUMS MILJÖMAT 2011 | WWW.MUMSMILJOMAT.SE | Kontakt: info@mumsmiljomat.se