Foccacia med havre och dinkel
snabbakat bröd i långpanna tomatbröd Behövs ett bröd till vardagssoppan eller till salladen? Ett bara röra ihop bröd med mycket smak. Ett bröd som är nyttigt, gott och mättar länge.
Gör så här
Smula jästen i en bunke.
Ljumma vatten tills det är fingervarmt. Häll över jästen och tillsätt salt. Rör tills jästen löst sig.
Mät upp och häll på havregryn och mjöl. Rör ihop till en lös deg. Den behöver inte arbetas. Är degen mycket lös kan det behövas en aning mer dinkelmjöl.
Bred ut ett bakplåtspapper eller smörj en långpanna. Häll i degen. Bred ut degen så den i det närmste täcker plåten. Täck med bakduk.
Låt jäsa till knapp dubbelstorlek i ca 30 minuter.
Skär tomaterna i halvor. Tryck ner dem i degen. Ringla över olivoljan. Strö över salt och rosmarin.
Värm ugnen till 250 grader. Grädda degen i 15-17 grader till vacker färg.
Servera brödet som bryt bröd till soppa eller en lunchsallad
INGREDIENSER
 1 sats

   RåvaraMängd
  Jäst   1 paket
  Vatten   6 dl
  Salt   1 tsk
  Havregryn ångprep havremjöl   3 dl
  Dinkelmjöl, siktat   8 dl
  Tomat   125 g
  Olivolja   0,5 dl
  Salt, flingor   2 tsk
  Rosmarin   1 msk

Näringsämne Mängd
Energi 3130 kcal
Protein 93 g
Fett 74 g
Mättade fettsyror 10,2 g
Kolhydrater 484 g
Fibrer 68 g
C-vitamin 19 mg
Folat 868 mcg
Järn 36,7 mg
Zink 26,7 mg

Havre innehåller nyttiga hjärtstärkande betaglukaner som ger ett lägre blodsockersvar och därmed längre mättnad.
Istället för havregryn går det bra med andra grova flingor och dinkelmjölet kan bytas mot lantvetemjöl som också ger lite mer smak än vanligt vitt vetemjöl.
Om brödet delas i 20 st bitar ger varje bit: 154 kcal, 5,7 g protein, 3,3 g fett, o,5 g mättade fettsyror, 23 g kolhydrater, 4 g kostfiber, 1 mg C-vitamin, 43 mcg folat, 1,8 mg järn och 1,3 mg zink

MUMS MILJÖMAT 2011 | WWW.MUMSMILJOMAT.SE | Kontakt: info@mumsmiljomat.se