Avokado- och spenatsallad
vintersallad, vitaminbomb ekologiska citroner Det finns nästan alltid plats för råkost. Spenat och andra lite grova blad liksom färsk fänkål är en bra bas i råkost och sallad. Välj helst frilansodlad spenat. Den är grövre, smakrikare och klimatsmartare.
Gör så här
Skölj spenatbladen och låt dem rinna av. Klappa torrt eller kör i salladsslunga.
Skölj och skär tomaterna i halvor eller klyftor.
Skölj och halvera fänkålen. Skär bort rotstocken och strimla fint.
Varva spenat, fänkål och tomat i en skål. Halvera avokadon och skeda ur köttet med en tesked eller skär fruktköttet i fina bitar. Strö över salladen.
Pressa över citron och raspa över lite skal. Dekorera med dillen från fänkålståndet.
INGREDIENSER
4  portioner

   RåvaraMängd
  Avokado   1 st
  Spenat   100 g
  Tomat, gärna körsbärstomater   125 g
  Fänkål   0,5 st
  Citronjuice färskpressad   2 msk
  Citronskal   0,5 msk

Näringsämne Mängd
Energi 95 kcal
Protein 2 g
Fett 7,6 g
Mättade fettsyror 1,3 g
Kolhydrater 3 g
Fibrer 4 g
C-vitamin 32 mg
Folat 99 mcg
Järn 1,5 mg
Zink 0,6 mg

Ekologiska citroner behöver bara sköljas. Konventionella citrusfrukter måste skrubbas med diskmedel och hett vatten om skalet ska användas. De är fulla av antimögelmedel.
Späd grönkål, svartkål, nagold kan ersätta spenaten.
Fler sallader och mer råkosttallrikar som passar vid sidan om lagade rätter till middag och lunch hittar du här.

MUMS MILJÖMAT 2011 | WWW.MUMSMILJOMAT.SE | Kontakt: info@mumsmiljomat.se