Hembakta majstortillas - memelas
I södra Mexiko gräddas middagsbrödet, tortillan på rent majsmjöl till skillnad från de norra delarna där man oftast bakar dem på vetemjöl. Här har vi gräddat lite tjockare majsbröd med vete i. De påminner om memelas.
Gör så här
Blanda majs- och vetemjöl med saltet. Tillsätt vattnet och vispa till en klimpfri smet. Vispa i ägget.
Hetta upp lite olja i en stekpanna. Medelvärme är lagom.
Häll i ungefär 1 dl smet. Vicka lite på stekpannan, men smeten ska inte täcka hela bottnen. Vänd efter någon minut.
Lägg färdigstekta tortillor i en hög med lite smörpapper emellan och täck med ett lock så håller de sig mjuka.
Servera tortillorna till grytor
med bönor och gärna en stark chilisås
. De är ett bra alternativ till ris.
INGREDIENSER
4
portioner
Råvara
Mängd
Majsmjöl gult
1,5
dl
Vete- eller dinkelmjöl, siktat
1
dl
Salt
1
krm
Vatten
3
dl
Ägg ekologiskt
1
st
Raps- eller majsolja
2
msk
Näringsämne
Mängd
Energi
210 kcal
Protein
4 g
Fett
9,1 g
Mättade fettsyror
1 g
Kolhydrater
27 g
Fibrer
2 g
C-vitamin
0 mg
Folat
18 mcg
Järn
0,6 mg
Zink
0,6 mg
Satsen ger 4-6 st majsbröd. Det går utmärkt att fördubbla mängden mjöl till 1 ägg om du vill ha fler tortillas. Vattenmämgden blir då 5 dl.
Vegan? Byt ägget mot 3/4 dl sojamjöl och lägg till ½ dl vatten, ungefär. Prova dig fram.
Glutenfria blir tortillorna på enbart majsmjöl.
MUMS MILJÖMAT 2011 | WWW.MUMSMILJOMAT.SE | Kontakt: info@mumsmiljomat.se