Chips - grönkålschips
nyttiga chips närodlat torkat Grönkålschips är något alldeles speciellt. Snarare nyttig hälsokost än skräpmat vad gäller näring. Smaken däremot kan mycket väl mäta sig med dyra delikata delikatessnacks.
Gör så här
Sätt ugnen på 200 grader.
Skölj grönkålen i kallt vatten, låt rinna av och klappa torr mellan handdukar.
Nyp av grönkålsbladen från stjälkarna och dela till ca 4x4 cm stora chipsbitar.
Lägg de avnypta bladen i en plastpåse. Häll på rapsolja och lite salt. Skaka om påsen.
Häll ut innehållet på en ugnsplåt. Låt stå i ugnen i ca 15 min.
INGREDIENSER
4  portioner

   RåvaraMängd
  Grönkål, en rejäl ruska   200 g
  Rapsolja, gärna med smak av ramslök   2 msk
  Salt   1 krm

Näringsämne Mängd
Energi 75 kcal
Protein 2 g
Fett 6,9 g
Mättade fettsyror 0,5 g
Kolhydrater 2 g
Fibrer 2 g
C-vitamin 60 mg
Folat 15 mcg
Järn 0,9 mg
Zink 0,2 mg

Extra läckra blir chipsen med en smaksatt rapsolja. Här har vi använt rapsolja med ramslök från Kung Markatta.
Tycker du chipsen blir lite väl bruna och gillar du inte den rostade smaken; sänk temperaturen till 175 grader och lägg till några minuter i ugnen.

MUMS MILJÖMAT 2011 | WWW.MUMSMILJOMAT.SE | Kontakt: info@mumsmiljomat.se