Engelskt frukost
ekologiskt på engelskt vis brunch Allt kan man äta, från näringssynpunkt, även english breakfast. Det handlar om rätt mängder. Om att laga den på traditionell vis och varken glömma bönorna eller svampen.
Så varför inte satsa på brunch dvs frukost som också är lunch innan det är dags för uteaktiviteter.
Gör så här
Börja med champinjonerna, skölj och skiva dem. Lägg i kall panna, sätt på medelvärme och låt det mesta spadet koka bort. Droppa över 1 msk rapsolja.
Värm bönorna.
Vispa ihop ägg, mjölk, vetemjöl och salt. Hetta upp 1 ½ msk rapsolja i en kastrull. Tillsätt äggsmeten, sänk till svag värme och rör medan äggsmeten stelnar. Smaka av med salt.
Lägg baconskivorna i kall panna. Sätt på högsta värme och stek knaprigt men inte för hårt.
Halvera tomaterna och stek dem i "baconfettet".
Rosta brödet, skär i trekanter och servera det med äggröra, vita bönor i tomatsås, stekta tomathalvor, bacon och apelsin. En kopp te hör också till om det är riktigt, riktigt engelskt.
Duka upp med mer rostbröd och bönor om någon fortfarande är hungrig...
INGREDIENSER
4  portioner

   RåvaraMängd
  Champinjoner, färska   250 g
  Rapsolja   2,5 msk
  Vita bönor i tomatsås   8 dl
  Ägg ekologiskt   4 st
  Ekologisk mellanmjölk fett 1,5 %   1 dl
  Vetemjöl, eko   2 msk
  Salt   0,5 tsk
  Svartpeppar   2 krm
  Tomat   4 st
  Bacon, gärna ekologiskt   140 g
  Vitt bröd på mjölk, typ fibrerfranska   8 skiva
  Apelsin   4 st

  Näringsämne Mängd Rek. mängd
Energi 685 kcal 625 - 875 kcal
Protein 27 g 19 - 38 g
Fett 31,6 g 21 - 33 g
Mättade fettsyror 8 g Max 9 g
Kolhydrater 67 g Min 75 g
Fibrer 14 g Min 9 g
C-vitamin 116 mg Min 22 mg
Folat 313 mcg Min 120 mcg
Järn 5,8 mg Min 3,8 mg
Zink 4,6 mg Min 2,7 mg

Vegan? Nej, engelsk frukost är svårt att få ihop. Äter du ägg och mjölk går det utmärkt att byta det animala baconet mot rashid, vegobacon eller vegokorv.

MUMS MILJÖMAT 2011 | WWW.MUMSMILJOMAT.SE | Kontakt: info@mumsmiljomat.se