Soppa på en spik
restmatlagning billig mat som är god Oj, jag har glömt att handla och snart är det dags för middag. Koka soppa på det nästan alltid finns hemma; potatis, lök, morot, krossade tomater, bönor...
Sätt rysk prägel på soppan med surgurka, kapris, dill, senap och kryddpeppar.
Resträtter kallar vi på MUMS för bonusmat; mat som är nästan klar och redan betald.
Gör så här
Börja med att skölja, skala och skära morötter och potatis i tunna slantar och mindre bitar. Skala och grovhacka löken.
Hetta upp oljan i en gryta som rymmer den färdiga soppan. Fräs grönsakerna lätt utan att de tar färg under ständig omrörning.
Smula över buljong och tillsätt de krossade tomaterna. Lägg i de vita bönorna.
Låt koka under lock tills morötter och potatis är mjuka. Späd med mer vatten allteftersom till lagom soppkonsistens.
Gör basilikaoljan till brödet: Mixa/hacka ihop vitlök, färsk basilika med en riktigt god olivolja.
Hacka dillen, gurkan medan soppan kokar. Vänd ner i soppan tillsammans med kapris när rotfrukterna är mjuka.
Smaka av med ketchup, kryddpeppar och kanske en aning salt.
Servera soppan med pitabrödet, gärna lätt rostat. Ringla över basilikaoljan över brödet istället för smör eller bordsmargarin.
Avsluta måltiden med en liten bit hemlagad äppelkaka eller färsk frukt i säsong.
Ett bra recept på ljust matbröd finns på Mums om du vill förgylla vardagen med nybakt bröd.
INGREDIENSER
4  portioner

   RåvaraMängd
  Vita bönor hemkokta eller konserv   4 dl
  Morot   2 st
  Potatis   3 st
  Lök gul röd   1 st
  Oliv- eller rapsolja   2 msk
  Grönsaksbuljong   1 tärn
  Tomater krossade konserv m lag   5 dl
  Vatten   0
  Dill   1 dl
  Gurka, syrad, fermenterad   1 st
  Kapris   0,5 dl
  Ketchup tomat   2 msk
  Kryddpeppar, malen   0,5 tsk
  Salt   0
  Tillbehör:  
  Vitt bröd fibrer ca 3,5 % typ pitabröd   300 g
  Vitlök   1 klyft
  Basilika, färsk   0,5 dl
  Olivolja   3 msk
  Äppelkaka  
  Äpple m skal   1,5 st
  Rapsolja   1 msk
  Rårörsocker   2 msk
  Ägg ekologiskt   1 st
  Socker   5,5 msk
  Vetemjöl eko   0,5 dl
  Havrekli   0,5 dl

  Näringsämne Mängd Rek. mängd
Energi 780 kcal 625 - 875 kcal
Protein 20 g 19 - 38 g
Fett 23,8 g 21 - 33 g
Mättade fettsyror 3,4 g Max 9 g
Kolhydrater 114 g Min 75 g
Fibrer 16 g Min 9 g
C-vitamin 51 mg Min 22 mg
Folat 165 mcg Min 120 mcg
Järn 5,2 mg Min 3,8 mg
Zink 2,5 mg Min 2,7 mg

Vegetarian som inte äter ägg; gör en smulpaj med mjölkfritt margarin eller neutral rapsolja och havrekli istället för upside-down kakan.
Surgurka, kapris och dill kan ersättas med en burk champinjoner eller annan svamp...

MUMS MILJÖMAT 2011 | WWW.MUMSMILJOMAT.SE | Kontakt: info@mumsmiljomat.se