Morotssallad på vårvis
rabarber istället för citron närodlat April, maj och början på juni månad är rena rama svältmånaderna när det gäller färsk grönt från Sverige. Av morötter, importfrukt och det första i trädgårdslandet; rabarber och gräslök blir det en lite annorlunda, syrlig och god sallad.
Gör så här
Skala morötterna och skär i tunna stavar. Skala inte men skär också päronet i tunna stavar. Skär rabarbern i tunna skivor.
Koka upp en halv liter vatten eller ånga morötterna. Lägg i päron och rabarber när morötterna är så gott som klara. Allt ska förbli knaprigt men inte kännas okokt.
Häll upp det ångade på ett fat. Klipp över gräslök.
Rör ut örtsaltet i oljan och ringla över.
INGREDIENSER
4  portioner

   RåvaraMängd
  Morot   3 st
  Päron   1 st
  Rabarber, skuren i skivor   2 dl
  Gräslök   3 msk
  Rapsolja   2 msk
  Örtsalt   2 krm

Näringsämne Mängd
Energi 105 kcal
Protein 1 g
Fett 6,8 g
Mättade fettsyror 0,5 g
Kolhydrater 9 g
Fibrer 4 g
C-vitamin 9 mg
Folat 19 mcg
Järn 0,3 mg
Zink 0,2 mg

Tycker du salladen blir för syrlig; minska mängden rabarber eller ringla över lite sötsur chilisås istället för örtolja.
Frys skuren rabarber och använd istället för citron när säsongen är över.

MUMS MILJÖMAT 2011 | WWW.MUMSMILJOMAT.SE | Kontakt: info@mumsmiljomat.se