Nässel eller spenatpesto med pasta
 hemgjord pesto vilda blad nyttigt Förvällda nässlor eller späd spenat, pumpakärnor, gräslök och lagrad svensk hårdost som mixas blir en något annorlunda pesto. En pesto a la norden kan man kanske säga. Smaken är intensiv och några klickar räcker till en tallrik pasta. Nyttigare finns knappast; kolla näringsvärdet!
Gör så här
Börja med peston: Rensa nässlorna och tryck ihop nässlorna så det verkligen blir 7.5 dl. Det är viktigt för smaken att det rejält med nässlor.
Lägg nässlorna i en kastrull och häll på kokande vatten. Koka upp och låt koka en minut. Häll av kokvattnet men spar det. Spola nässlorna hastigt i iskallt vatten.
Lägg nässlor, grovt klippt gräslök och pumpakärnor i en mixer eller använd mixerstav. Kör till grovt mos.
Tillsätt grovt riven ost, örtsalt och ringla i oljan. Mixa snabbt ihop till en pesto. Späd med lite kokspad om du vill ha en lösare pesto.
Servera peston med nykokt pasta, gärna fullkornspasta, och en salladstallrik. Kanske en vårsallad morot, päron, rabarber och gräslök. En sallad på det som just nu finns i butiksdiskarna och delvis i egna trädgårdslandet.
INGREDIENSER
4  portioner

   RåvaraMängd
  Pasta makaroner spaghetti   400 g
  Pesto:  
  Nässlor, spenat, mangold eller andra färska blad   7,5 dl
  Gräslök   1 dl
  Pumpafrön squashfrön torkade   50 g
  Rapsolja   2 msk
  Hårdost fett 26 %   50 g
  Vår- och sommarsallad:  
  Morot   3 st
  Äpple m skal eller päron   1,5 st
  Rabarber   2 dl
  Gräslök   2 msk
  Örtsalt   2 krm
  Rapsolja   2 msk

  Näringsämne Mängd Rek. mängd
Energi 670 kcal 625 - 875 kcal
Protein 23 g 19 - 38 g
Fett 24,5 g 21 - 33 g
Mättade fettsyror 4,2 g Max 9 g
Kolhydrater 83 g Min 75 g
Fibrer 12 g Min 9 g
C-vitamin 22 mg Min 22 mg
Folat 123 mcg Min 120 mcg
Järn 6,2 mg Min 3,8 mg
Zink 2,8 mg Min 2,7 mg

Veganalternativ: Ersätt osten med lite extra pumpakärnor och några matskedar tofu.
Vad ska man göra med nässlorna när man tröttnat på nässelsoppa. Tänk spenat eller kryddgrönt. Nässlor är ofta ett bra alternativ. Men bör alltid förvällas eller torkas innan de äts.
Skörda bara topparna när nässlorna blir grova.

MUMS MILJÖMAT 2011 | WWW.MUMSMILJOMAT.SE | Kontakt: info@mumsmiljomat.se