Nässelpotatis med korv
vårens första primör näringsbomb Nässlor med sin intensiva smak passar utmärkt i en variant av krossad potatis med gräslök och kallpressad rapsolja. En god stekt eller grillad korv är utmärkt tilltugg.
Klipp av toppar på nässlorna om de håller på att bli grova...Då kan de användas långt in i sommaren.
Gör så här
Börja med att rensa nässlor och skölja dem noga. Strån, fjolårslöv och sand finns ofta med. Låt rinna av i ett durkslag.
Skala potatisen. Koka den i vatten som precis täcker.
Förbered alla ingredienserna till nässelpotatisen. Grovhacka nässlorna och gräslöken.
Skölj tomaterna, halvera dem. Finhacka löken, Lägg ihop tomater och lök till en sallad. Strö en gnutta salt över och ringla några droppa rapsolja.
Stek korven. Lägg i kall panna och upphetta till varmt så slipper du använda extra matfett. Låt stå kvar på eftervärmen.
Skölj zucchini, halvera och skiva den. Koka den lätt och droppa över lite citron.
När potatisen är så gott som klar, några minuter återstår; Lägg i nässlorna. Sätt på högsta värme och låt nässlorna koka i "ångan" som bildas.
Häll av kokvattnet, men spar en deciliter. Mosa potatisen med nässlorna grovt med gaffel eller potatisstöt. Tillsätt citronrasp, gräslök, rapsolja och salt. Rör ihop och späd eventuellt med lite kokspad. Smaka av den kan behövas mer smak.
Servera nässelpotatisen med korv, zucchini, tomatsallad. Bröd för den hungrige.
Som avslutning är det gott med en färsk frukt. Enkel efterrätt är ett annat alternativ.
INGREDIENSER
4  portioner

   RåvaraMängd
  Salsiccia eller annan god korv   4 st
  Zucchini squash courgette   1 st
  Citron   0,5 st
  Nässelpotatis:  
  Nässlor eller färsk spenat   8 dl
  Potatis   800 g
  Gräslök   1 dl
  Citronskal   10 g
  Rapsolja   2 msk
  Salt   1 tsk
  Tomatsallad:  
  Körsbärstomater   125 g
  Lök gul röd   0,5 st
  Rapsolja   2 tsk
  Tillbehör:  
  Rågbröd, mjukt osötat   4 bulle
  Äpple eller annan frukt i säsong   4 st

  Näringsämne Mängd Rek. mängd
Energi 775 kcal 625 - 875 kcal
Protein 34 g 19 - 38 g
Fett 29 g 21 - 33 g
Mättade fettsyror 7,2 g Max 9 g
Kolhydrater 85 g Min 75 g
Fibrer 19 g Min 9 g
C-vitamin 176 mg Min 22 mg
Folat 188 mcg Min 120 mcg
Järn 6 mg Min 3,8 mg
Zink 5,5 mg Min 2,7 mg

Vegan? Nässelpotatis är utmärkt även till vegetariska rätter och kokta ägg, om du äter det.
Nässlor är rena rama näringsbomberna med massor av vitamin C, folat och betakaroten. De är också mycket rika på järn, zink, koppar och protein.
Recept på Nässelsoppa och Nässelsplättar med ansjovis och lök finns också på Mums.

MUMS MILJÖMAT 2011 | WWW.MUMSMILJOMAT.SE | Kontakt: info@mumsmiljomat.se