Tabbouleh - persiljesallad från Libanon
persilja vitaminbomb mellanöstern mat Att smaka på tabbouleh för första gången är en alldeles speciell upplevelse; få om några rätter smakar så fräscht, så friskt och nyttigt som just denna goda sallad.
Passa på och köp persilja nu när den är billig, närproducerad och bra.
Gör så här
Skölj persiljan noga och klappa den torr i en handduk eller använd salladsslunga.
Häll den pressade citronsaften över bulgurn. Pressa över vitlök och tillsätt chilipeppar, kanel, mynta och salt.
Skölj och dela tomaterna. Peta bort fröna och finhacka. Gör på samma vis med paprikan.
Skala och finhacka löken.
Finhacka persiljan. Smart är att dra bort bladen först och hacka stjälkarna grovt innan du finhackar allt tillsammans. Det går att använda matberedare. Var bara noga med att göra persiljan snabbt.
Blanda grönsakerna med den kryddade bulgurn. Rör i olivoljan. Låt stå kall i åtminstone 30 minuter.
Servera tabbouleh i en skål med salladsblad.
Njut salladen som en förrätt eller på ett buffébord. I Mellanöstern äter man tabbouleh som korv med bröd; Tag ett salladsblad i handen, fyll på med en stor sked sallad, vik ihop och ät som korv med bröd...
INGREDIENSER
4  portioner

   RåvaraMängd
  Persilja blad   350 g
  Citronjuice färskpressad   5 msk
  Bulgur, eko   1 dl
  Vitlök   2 klyft
  Chili flakes   2 krm
  Kanel, malen   0,5 tsk
  Mynta, torkade eller färsk   1,5 tsk
  Salt   1 tsk
  Tomat   3 st
  Paprika grön   1 st
  Lök gul röd   1 st
  Olivolja   5 msk
  Huvudsallat   1 st

Näringsämne Mängd
Energi 280 kcal
Protein 6 g
Fett 17 g
Mättade fettsyror 2,4 g
Kolhydrater 23 g
Fibrer 8 g
C-vitamin 226 mg
Folat 216 mcg
Järn 5,5 mg
Zink 2,7 mg

Persiljan kan bytas mot mycket lätt förvälld grönkål. Se denna höst- och vintersallad
Salladen verkligen kryllar av livsviktiga vitaminer och mineraler och är rik på på många typer av antioxidanter bla olika karotenoider.

MUMS MILJÖMAT 2011 | WWW.MUMSMILJOMAT.SE | Kontakt: info@mumsmiljomat.se