Caprese - italiensk tomatsallad
sommartomater närodlat vilda blommor En generös tomatsallad på sommarens och höstens mogna och smakrika tomater är en suverän förrätt. Gärna med lite mozzarella eller annan färskost.
Gör så här
Skölj tomaterna. Skiva dem i inte alltför tunna skivor. Skiva mozzarellan tunt.
Varva tomat- och mozzarellaskivor som taktegel på ett fat.
Strö över en aning salt. Låt gärna salladen stå 10 minuter så den saftar sig.
Strö över stora fina basilikablad och ringla över en riktigt god olivolja.
Garnera till sist med vilda, vackra blommor om du har tillgång till det.
INGREDIENSER
4  portioner

   RåvaraMängd
  Tomat   6 st
  Mozzarella ost fett 20 %   100 g
  Salt   2 krm
  Basilika, färsk   4 msk
  Olivolja   1 msk
  klöverblommor eller andra ätliga   4 msk

Näringsämne Mängd
Energi 105 kcal
Protein 5 g
Fett 7,6 g
Mättade fettsyror 3,1 g
Kolhydrater 3 g
Fibrer 2 g
C-vitamin 19 mg
Folat 28 mcg
Järn 0,4 mg
Zink 0,8 mg

Vegantips? Byt mozzarellan mot stora gröna oliver.
Även många "tama" blommor är ätliga: Dekorera med krasse, ringblomma, syren, malva, gräslökens blomma m.m.

MUMS MILJÖMAT 2011 | WWW.MUMSMILJOMAT.SE | Kontakt: info@mumsmiljomat.se