Marinerade kronärtskockor på salladsfat
Våren och den tidiga sommaren är svår tid för färska svenska grönsaker. Skarva med konserverade. Här bjuder vi på en festlig förrättstallrik som dessutom innehåller lite skinka.
Gör så här
Börja med att marinera kronärtskockshjärtana. Häll av spadet från konservburken och spola snabbt av i kallt vatten. Lägg i en skål.
Rör ihop olivolja, cirka 4 msk, med pressad citron 2 msk, fint strimlad vitlöksklyfta, finstrimat = zest av citronskal, finhackad persilja samt lite örtsalt.
Häll marinaden över kronärtskockshjärtana i skålen. Rör om då och då. Låt marinera i minst 1timme gärna längre.
Förbered grönsakerna till salladstallriken: Skölj salladsbladen. Låt rinna av noga och strimla salladen.
Skölj och skär gurka och tomater i mindre bitar. Finhacka rödlöken. Skölj basilikabladen.
Fördela salladsblad, gurka, tomat och skinka på assietter eller stort salladsfat.
Lägg på de marinerade kronärtskockor och oliver på faten. Strö över hackad rödlök och droppa över en del av marinaden. Toppa med basilika.
Servera med gott bondbröd, grisinipinnar eller kryddat hårt tunnbröd.
Ps: det bli en del marinad över som är god att abvända som salladsdressing.
INGREDIENSER
4  portioner

   RåvaraMängd
  Italiensk lufttorkad skinka gris   4 skiva
  Huvudsallat   0,5 st
  Gurka   0,3 st
  Tomat   2 st
  Lök, röd   0,5 st
  Oliver gröna inlagda   8 st
  Basilika, färsk   4 msk
  Marinerade kronärstkockor  
  Kronärtskocka kokt   200 g
  Olivolja, 2 ggr   2 msk
  Citronjuice färskpressad   2 msk
  Vitlök   1 klyft
  Persilja blad   0,5 dl
  Citronskal   1 msk
  Örtsalt   2 krm

Näringsämne Mängd
Energi 145 kcal
Protein 6 g
Fett 9,1 g
Mättade fettsyror 1,5 g
Kolhydrater 9 g
Fibrer 2 g
C-vitamin 32 mg
Folat 62 mcg
Järn 1,6 mg
Zink 0,9 mg

Vegan ? En kvarts avokado och eller färska skivad champinjoner är bra alternativ till skinkan för den som vill äta köttfritt.

MUMS MILJÖMAT 2011 | WWW.MUMSMILJOMAT.SE | Kontakt: info@mumsmiljomat.se