Egna primörer som sallad
egenodlade grönsaker försommargrönt Sommarens första primörer oavsett om de är egenodlade eller köpta på torget smakar ljuvligt. Är de riktigt späda behövs ingen kokning. Njut dem som förrätt, som sallad till grillat eller packa ned dem i utflyktskorgen.
Gör så här
Skölj noga alla primörer. Låt bladen rinna av i ett durkslag eller lägg dem i en salladsslunga.
Drag bort den sega tråden från sockerärtorna. Skrubba morötterna- de behöver inte skalas. Skär dem i halvor längs med. Skrubba också rödbetorna och skiva dem. Dela tomaterna i halvor om de är stora.
Varva alla grönsaker på ett vackert fat. Strö över hackad späd lök. Dofta över en aning salt.
Ringla till sist över en riktig god, gräsig oliv- eller rapsolja.
INGREDIENSER
4  portioner

   RåvaraMängd
  Mangold eller andra späda blad   200 g
  Sockerärter   100 g
  Morot   150 g
  Rödbeta   100 g
  Lök röd, liten späd   1 st
  Tomat, körsbärs   75 g
  Salt, gärna fling   2 krm
  Olivolja   2 msk

Näringsämne Mängd
Energi 115 kcal
Protein 3 g
Fett 6,8 g
Mättade fettsyror 0,9 g
Kolhydrater 10 g
Fibrer 3 g
C-vitamin 39 mg
Folat 60 mcg
Järn 1,4 mg
Zink 0,7 mg

Gillar du bättre kokta grönsaker. Koka dem mycket snabbt och lätt så här: Lägg grönsakerna sort för sort i en trådsil eller frityrkorg. Sänk hastigt ned i kokande vatten. Kyl direkt. Avsluta med rödbetor om du inte vill ha rosa grönsaker...
Ångkoka grönsakerna är ännu bättre för smak och näringsvärde.

MUMS MILJÖMAT 2011 | WWW.MUMSMILJOMAT.SE | Kontakt: info@mumsmiljomat.se