Egna primörer som sallad
Sommarens första primörer oavsett om de är egenodlade eller köpta på torget smakar ljuvligt. Är de riktigt späda behövs ingen kokning. Njut dem som förrätt, som sallad till grillat eller packa ned dem i utflyktskorgen.
Gör så här
Skölj noga alla primörer. Låt bladen rinna av i ett durkslag eller lägg dem i en salladsslunga.
Drag bort den sega tråden från sockerärtorna. Skrubba morötterna- de behöver inte skalas. Skär dem i halvor längs med. Skrubba också rödbetorna och skiva dem. Dela tomaterna i halvor om de är stora.
Varva alla grönsaker på ett vackert fat. Strö över hackad späd lök. Dofta över en aning salt.
Ringla till sist över en riktig god, gräsig oliv- eller rapsolja.
INGREDIENSER
4
portioner
Råvara
Mängd
Mangold eller andra späda blad
200
g
Sockerärter
100
g
Morot
150
g
Rödbeta
100
g
Lök röd, liten späd
1
st
Tomat, körsbärs
75
g
Salt, gärna fling
2
krm
Olivolja
2
msk
Näringsämne
Mängd
Energi
115 kcal
Protein
3 g
Fett
6,8 g
Mättade fettsyror
0,9 g
Kolhydrater
10 g
Fibrer
3 g
C-vitamin
39 mg
Folat
60 mcg
Järn
1,4 mg
Zink
0,7 mg
Gillar du bättre kokta grönsaker. Koka dem mycket snabbt och lätt så här: Lägg grönsakerna sort för sort i en trådsil eller frityrkorg. Sänk hastigt ned i kokande vatten. Kyl direkt. Avsluta med rödbetor om du inte vill ha rosa grönsaker...
Ångkoka grönsakerna är ännu bättre för smak och näringsvärde.
MUMS MILJÖMAT 2011 | WWW.MUMSMILJOMAT.SE | Kontakt: info@mumsmiljomat.se