Jordgubbstårta
sommartårta bra festmat utan E-nummer Sommarlovets bästa och första tårta är hembakad och täckt med fina, goda gubbar. Visst kan man väl fylla tårtan med vaniljkräm men ett generöst lager mosade jordgubbar är allra läckrast.
Nyttigt? Ja,visst! Njutning i lagom doser förlänger livet. Tårtan är förstås inte vardagsmat men det är inte sommarvarmt och examen varje dag heller...
Gör så här
Värm ugnen till 175 grader.
Smält smöret och låt det svalna.
Smörj och mjöla en rund kakform, helst med löstagbar botten.
Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Riv citronskalet. Rör i skalet och vänd ner växelvis vetemjöl och smält smör.
Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen, ca 50 minuter tills kakan släppt från kanten.
Ta ut kakan ur ugn och låt vila i formen i 5 minuter. Stjälp upp kakan.
Skölj jordgubbarna. Snoppa dem, åtminstone de som ska fylla tårtan.
Dela kakan i två halvor, när den svalnat. Täck ena halvan med mosade bär. Lägg på den andra halvan och täck med vispgrädde och garnera med bär. Garnera med blad av vinbär, hallon eller andra vackert gröna blad.
INGREDIENSER
 1 sats

   RåvaraMängd
  Jordgubbar   2 l
  Vispgrädde fett 40 %   2 dl
  Socker   2 msk
  Tårtbotten:  
  Ägg ekologiskt   3 st
  Socker   2,5 dl
  Citronskal, 1-2 msk   10 g
  Smör fett 80 %   100 g
  Vetemjöl, eko   2,5 dl

Näringsämne Mängd
Energi 3700 kcal
Protein 45 g
Fett 185,2 g
Mättade fettsyror 111,9 g
Kolhydrater 452 g
Fibrer 25 g
C-vitamin 626 mg
Folat 1052 mcg
Järn 8,2 mg
Zink 5,8 mg


Räkna med att tårtan ger cirka 8 generösa bitar. ( en rejäl bit ger 460 kcal, 23 g fett men också hela dagsbehovet av Vitamin C och folat)
OBS: Tårtan ska bakas utan bakpulver, som ger en besk bismak och stjäl B vitaminer.
Samma recept kan användas till alla typer av bärtårta.

MUMS MILJÖMAT 2011 | WWW.MUMSMILJOMAT.SE | Kontakt: info@mumsmiljomat.se