Dagen efter sallad på grillat
bonusmat grillrester rostbiff marinerad flankstek Blev det över kött och grönsaker från gårdagens grillmiddag? Gör en läcker och fräsch sallad på säsongens späda vitkål, salladsblad, lök och toppa med grillresterna. Här har vi använt skivad grillad flanskstek, grillade champinjoner och zucchini.
Bonusmat med andra ord; Nästan klar och redan (i det närmaste) betald middag.
Gör så här
Börja med att strimla den späda vitkålen, isbergssalladen eller machébladen och stjälksellerin. Lägg i botten på ett stort fat.
Skär den kokta potatisen i bitar och strö över.
Strimla den grillade (eller stekta) zucchinin. Fördela zucchinin och de grillade (eller stekta) champinjoner över salladen. Strö över kaprisen.
Skiva det grillade köttet (eller skivor av rostbiff) och lägg i mitten av salladen.
Strimla löken och lägg på köttet. Peppra också lätt.
Dags att röra ihop senapsdressingen: Lägg senapen i en skål och droppa i oljan under omrörning. Öka mängden succesivt allt eftersom senapen sväljer oljan. Rör också i vinägern och vatten. Smaksätt med pressad vitlök.
Duka fram ett gott brytbröd för den hungrige och dryck som passar tillfället.
En saftig skiva honungsmelon smakar bra till efterrätt.
INGREDIENSER
4  portioner

   RåvaraMängd
  Nöt flankstek, grillad = rå i g   500 g
  Vitkål, salladskål   2 dl
  Isbergs eller machésallat   2 dl
  Stjälkselleri   100 g
  Färskpotatis kokt m salt   800 g
  Zucchini, grillad   1 st
  Champinjoner, grillade = rå i g   150 g
  Kapris   4 msk
  Lök, färsk knipplök   100 g
  Svartpeppar   1 krm
  Dressing:  
  Senap fransk   1 msk
  Rapsolja   4 msk
  Vitvinsvinäger   1 msk
  Vatten   2 msk
  Vitlök   1 klyft
  Tillbehör:  
  Rågbröd, mjukt osötat   6 skiva
  Lättöl 2,3 vol. %   0,6 l
  Honungsmelon   1 st

  Näringsämne Mängd Rek. mängd
Energi 740 kcal 625 - 875 kcal
Protein 38 g 19 - 38 g
Fett 21,7 g 21 - 33 g
Mättade fettsyror 4,1 g Max 9 g
Kolhydrater 85 g Min 75 g
Fibrer 15 g Min 9 g
C-vitamin 111 mg Min 22 mg
Folat 212 mcg Min 120 mcg
Järn 6,6 mg Min 3,8 mg
Zink 6,8 mg Min 2,7 mg

Allt grillat kött kan serveras så här. Andra grillade grönsaker som lök, paprika, aubergine smakar också bra i en bonussallad.
Vegetariskt recept: Byt köttet mot grillade quornfiléer eller sataybitar.

MUMS MILJÖMAT 2011 | WWW.MUMSMILJOMAT.SE | Kontakt: info@mumsmiljomat.se