Melon- och syrensallad
Ja visst, är det små vackra lila syrenblommor i salladen. Syrenblommorna är ingen smaksensation men är ätliga och dessutom dekorativa. Melon däremot är alltid mycket gott och fräscht i alla sallader.
För extra smak; gör din egen rosalila syrenvinäger men en lätt ton av anis. Allt annat än vardagsmat men roligt helgpyssel.
Gör så här
Skölj salladen ock klappa den torr mellan handdukar eller torka den i en salladslunga. Bred ut bladen på ett fat eller i en vid skål.
Ta ut kulor av melonen med en kuljärn eller tesked. Fördela över salladen.
Klipp över gräslök och strö över syrenblommor.
INGREDIENSER
4
portioner
Råvara
Mängd
Maché eller friséesallat
50
g
Galia eller honungsmelon
1
st
Gräslök
2
msk
Syrenblomsklasar
1
st
Vitvinsvinäger
2
msk
Näringsämne
Mängd
Energi
70 kcal
Protein
1 g
Fett
0,2 g
Mättade fettsyror
0 g
Kolhydrater
15 g
Fibrer
2 g
C-vitamin
51 mg
Folat
79 mcg
Järn
0,4 mg
Zink
0,1 mg
Gör syrenvinäger så här: Repa 3-4 blomklasar och lägg i en glasburk. Strö över 2 msk socker. Pressa över saften från en citron och häll på vitvinsvinäger tills det täcker. Låt stå och dra i minst 5 timmar gärna längre. Blommorna ska mista sin färg...
Andra ätliga blommor är bl.a. gullvivor, rosenblad, ringblommor, klöver, gurkört.
MUMS MILJÖMAT 2011 | WWW.MUMSMILJOMAT.SE | Kontakt: info@mumsmiljomat.se