Hälsolimpa med morot
nyttigt grovt bröd ekologisk vegetariskt Baka ett läckert hälsobröd med grovt mjöl och morötter till helgen. Det tar drygt ett dygn innan du kan njuta av brödet men å andra sidan kräver brödbaket ingen stor arbetsinsats.
Lång jästid gör att rågmjölets alla nyttiga mineraler blir tillgängliga, Gi-värdet sänks och smaken blir mer fulländad.
Gör så här
Börja med att vispa ihop ljummet vatten, honung och rågmjöl till en slät smet. Täck med plastfolie. Stick några hål i plastfolien. Ställ varmt i närheten av ett element eller ovanpå kyl- eller frys.
Låt stå åtminstone ett dygn, gärna lite längre tills rågsmeten börjar bubbla och dofta lätt surt.
Lös upp jästen i halv deciliter vatten och rör ut i surdegen. Tillsätt olja och kumminfrön.
Skala morötterna och finriv dem. Rör i degen.
Arbeta in vetemjölet. Arbeta degen länge och kraftigt. Det brukar behövas 10 minuter med elvisp eller köksmaskin. Strö över saltet och arbeta i ytterligare 3-4 minuter. Degen ska vara ganska lös.
Täck med bakduk. Låt jäsa i dryga timmen.
Ta upp den lösa degen på lätt mjölat bakbord. Knåda lätt, tillsätt eventuellt lite mer mjöl . Låt degen jäsa i mjölad korg alternativt i durkslag klätt med mjölad bakduk. Låt jäsa tills degen snabbt reser sig efter ett lätt tryck med pekfingret.
Värm ugnen till 250 grader. Låt en ugnsplåt värmas i ugnen de sista 5 minuterna.
Stjälp upp degen på den heta plåten. KORGEN SKA INTE IN I UGNEN. Ställ in i ugnen och låt grädda i 10 minuter. Sänk värmen till 200 grader och grädda i ytterligare 35 minuter.
Låt brödet svalna under bakduk.
INGREDIENSER
 1 sats

   RåvaraMängd
  Rågmjöl, fullkorn   5,5 dl
  Vatten   5,5 dl
  Honung   2 msk
  Vatten   0,5 dl
  Jäst   0,5 paket
  Rapsolja   2 msk
  Kumminfrön, hela   1 msk
  Morot, 4 dl fint råriven   200 g
  Vetemjöl, eko, stenmalet   6 dl
  Salt   2 tsk

Näringsämne Mängd
Energi 2710 kcal
Protein 60 g
Fett 38,5 g
Mättade fettsyror 3,8 g
Kolhydrater 489 g
Fibrer 75 g
C-vitamin 18 mg
Folat 546 mcg
Järn 14,3 mg
Zink 10,1 mg

Räkna med att satsen ger cirka 25 stora brödskivor. Då ger varje skiva ca. 109 kcal, 2,4 g protein, 1,6 g fett och 20 g kolhydrater.
När rågmjölet blandas med vatten och honung börjar mjölksyrebakterier att omvandla honungen till koldioxid (bubblorna) och degen blir lätt syrlig.
Vill du ha en äkta "surdegsmoder" tar du bort en deciliter av rågmjölsblandningen innan du blandar i jästen. Mata den sedan med lite rågmjöl och vatten varje dag i ett par dag. Ställ därefter kallt tills nästa gång du bakar.

MUMS MILJÖMAT 2011 | WWW.MUMSMILJOMAT.SE | Kontakt: info@mumsmiljomat.se