Gubbröra
ansjovis bra mat miljövänlig fisk Lätt att fixa och mycket gott på påskbordet eller som aptitstimulerande förrätt är gubbröra. Vickningsrätt eller snapstilltugg,är den lite ålderdomliga benämningen på denna röra med ägg, ansjovis och lök.
Gör så här
Hårdkoka äggen: lägg i kallt vatten, koka upp och låt koka i 8 minuter eller använd redan kokta ägg. Skala äggen, försök skala äggen så att du får "hela" halvor". Hacka äggen.
Skala och hacka löken. Skär ansjovisen i minder bitar.
Hetta upp smör och rapsolja i en stekpanna. När fettet blir ljusbrunt fräs snabbt lök mjukt och blanda i ansjovis, ägg och dill.
Fyll gubbröran i äggskal och ställ i äggkopar. En bit knäckebröd är gott till och kanske ett glas öl
INGREDIENSER
4  portioner

   RåvaraMängd
  Ägg ekologiskt   3 st
  Ansjovis skarpsill inlagd, filéer   90 g
  Lök gul röd   1 st
  Smör fett 80 %   1 msk
  Rapsolja   1 msk
  Dill   0,5 dl
  Knäckebröd, råg, fullkorn   4 bitar

Näringsämne Mängd
Energi 230 kcal
Protein 10 g
Fett 14,2 g
Mättade fettsyror 4,3 g
Kolhydrater 14 g
Fibrer 3 g
C-vitamin 3 mg
Folat 54 mcg
Järn 1,8 mg
Zink 1,4 mg

Ansjovis dvs skarpsill tillhör de fiskar vi ska äta mer av. Fisket i Östersjön skulle må bra av om det åts mer ansjovis.
Tycker du inte om ansjovis? Byt mot rester av gravad lax eller sill.
Fler rätter till påskbordet som tonfiskfyllda ägghalvor hittar du recept på mums. Bra recept till glasmästarsill och limesill finns också.

MUMS MILJÖMAT 2011 | WWW.MUMSMILJOMAT.SE | Kontakt: info@mumsmiljomat.se