Våfflor - gammeldags
våfflor med ägg, gammeldags surmjölk Våfflor hör till Marie Bebådelsedag runt 21 mars. Då firar vi Vårfrudagen som ofta sammanfaller med vårdagjämningen.
Men att baka några laggar är också perfekt när oväntade men inte objudna gäster knackar på.
Våfflor är alltid populärt som sommarfika. Eller efter en lätt soppa, fisk- eller veggorätt. Snabbt, enkelt och läckert.
Gör så här
Vispa ihop fil, mjölk med vetemjöl och havrekli. Tillsätt socker och salt. Vispa i äggen och det mesta av oljan/det smälta smöret.
Förbered tillbehören genom att vispa grädden .
Värm våffeljärnet.
Pensla järnet med lite olja före första gräddningen, därefter är det inte nödvändigt.
Häll ungefär 3/4 dl smet i varje lagg och grädda i 2-3 minuter till vacker färg.
Servera våfflorna nygräddade med lätt vispad grädde och en klick favorit sylt.
Vill du hellre ha våfflor med salta tillbehör prova blinier med lax och räkor.
INGREDIENSER
4  portioner

   RåvaraMängd
  Ägg ekologiskt rått   2 st
  Filmjölk fett 3 %   1 dl
  Ekologisk mellanmjölk fett 1,5 %   1,5 dl
  Vetemjöl, eko   1 dl
  Havrekli   0,5 dl
  Socker   0,5 msk
  Salt   0,5 tsk
  Rapsolja eller smält smör   2 msk
  Tillbehör:  
  Vispgrädde fett 40 %   1 dl
  Blåbärssylt   6 msk

Näringsämne Mängd
Energi 350 kcal
Protein 9 g
Fett 21,6 g
Mättade fettsyror 8,7 g
Kolhydrater 30 g
Fibrer 2 g
C-vitamin 0 mg
Folat 38 mcg
Järn 1,2 mg
Zink 1 mg

En sats på två ägg ger 6 våfflor
Före kylskåpets tid gjordes våfflor oftast på lätt syrad mjölk 8men inte gammal mjölk) och det mjöl som fanns tillhanda. Här har vi använt filmjölk och lite havrekli. Vetekli eller grahamsmjöl går lika bra.
Äggfria och mjölkfria hittar du på en extern länk.

MUMS MILJÖMAT 2011 | WWW.MUMSMILJOMAT.SE | Kontakt: info@mumsmiljomat.se