Lemon curd, citronmarmelad med ägg
 ekologiska ägg citronskal smör english hightea Lemon curd är så där härligt sötsyrligt med en aningen beska som så många av oss älskar. I en god lemon curd ska också några matskedar smör klickas ner.
Servera lemon curd som marmelad på rostat bröd till söndagsfrukost eller bjud krämen vid ett engelskt afternoon tea.
Gör så här
Skölj citronerna. Riv skalet fint och pressa ur all saft. Häll i en liten rostfri kastrull.
Vispa i äggen och sockret.
Värm försiktigt på medelvärme under ständig omrörning. Sänk temperaturen ytterligare om krämen börjar bubbla. Krämen får absolut {b}inte koka {/b}. Då skär den sig. Krämen ska däremot tjockna.
Drag från värmen och låt svalna några minuter. Klicka i smöret och rör tills det smält. Låt svalna helt så blir krämen ytterligare fastare.
Förvara krämen kallt i kylskåp och i glasburk med lock så håller den sig gott och väl en vecka.
Krämen smakar mycket bra på ljust bröd eller på en skorpa.
INGREDIENSER
 1 sats

   RåvaraMängd
  Citron   2 st
  Ägg ekologiskt rått   3 st
  Socker, 1 dl = 90 g   2 dl
  Smör fett 80 %   50 g

Näringsämne Mängd
Energi 1495 kcal
Protein 25 g
Fett 61,3 g
Mättade fettsyror 32,7 g
Kolhydrater 203 g
Fibrer 15 g
C-vitamin 159 mg
Folat 184 mcg
Järn 3,8 mg
Zink 2,7 mg

Satsen ger cirka 4 dl eller 400 g.
Lemon curd är jättegott som tårtfyllning eller till en citronpaj...
Välj ekologiska citroner så slipper du de konventionellas antimögelbehandlade skal. Tänk bara på att citronerna måste förvaras kallt, annars möglar de förstås.

MUMS MILJÖMAT 2011 | WWW.MUMSMILJOMAT.SE | Kontakt: info@mumsmiljomat.se