Formbröd, ljust med råg
svensk limpa lantvete rågmjöl rostbröd Med en näve rågmjöl eller två får även ljusa bröd bakade med vetemjöl mycket smak och must.
Ett lite ljusare bröd är gott som brytbröd, till "varma mackor" eller med lemon curd och annan marmelad. Inte alltid behöver man äta supernyttigt!
Gör så här
Mät upp och häll mjölk och 2 dl vatten i en blandningskål - spar alltså ½ dl vatten till senare. Varken mjölk eller vatten behöver värmas. Degen jäser bra ändå.
Tillsätt olja, anisfrön och smulad jäst. Rör tills jästen i det närmaste upplöst.
Arbeta in det mesta av vetmjölet och rågmjölet. Arbeta länge och väl, allra helst med maskin: en lite starkare elvisp fungerar bra. Arbeta i 10 minuter.
Lös upp saltet i ½ dl vatten och arbeta in i degen. Arbeta i ytterliager 2-3 minuter tils degen är riktigt seg. Om degen är för lös tillsätt lite mer vetemjöl.
Jäs övertäckt till dubbel storlek i 35-45 minuter.
Knåda lätt på mjölat bakbord. Rulla antingen till en limpa eller lägg i en bakplåtspapper klädd bakform. Låt jäsa tills degen snabbt reser sig efter ett lätt tryck med pekfingret, ca 30 minuter.
Värm ugnen till 250 grader.
Grädda i nedre delen av ugnen i 10 minuter. Sänk temperaturen till 200 grader och grädda i ytterligare 30 minuter.
Pensla det heta brödet med lite olja så blir det glansigt. Låt svalna på galler och under bakduk.
INGREDIENSER
 1 sats

   RåvaraMängd
  Vetemjöl, eko, stenmalet, 600 g   10 dl
  Rågmjöl fullkorn, 55 g   1 dl
  Ekologisk mellanmjölk fett 1,5 %   2 dl
  Vatten   3 dl
  Rapsolja   1 msk
  Anis- eller fänkålsfrön   1 msk
  Jäst   1 paket
  Salt   2 tsk
  Till pensling:  
  Rapsolja   1 msk

Näringsämne Mängd
Energi 2670 kcal
Protein 69 g
Fett 41,4 g
Mättade fettsyror 5,8 g
Kolhydrater 484 g
Fibrer 32 g
C-vitamin 12 mg
Folat 681 mcg
Järn 8,5 mg
Zink 7,7 mg

Satsen ger 17-18 stora skivor bröd. Och går utmärkt att fördubbla.
Näringsvärdena ovan gäller ett helt bröd. En skiva ger 153 kcal och 27 g kolhydrater..
Vill du ha ett grövre bröd med hela korn? Kolla här!
Ekologisk vetemjöl är ett s.k. lantvetemjöl: innehåller också den näringsrika grodden.
Stenmalet mjöl suger åt sig och sväller mer än gängse maskinvalsat mjöl. Är inte mjölet stenmalet kan mer mjöl behövas.

MUMS MILJÖMAT 2011 | WWW.MUMSMILJOMAT.SE | Kontakt: info@mumsmiljomat.se