Salladskål med grape
kinakål stjälkselleri röd grapefrukt sallad med beska En extra tallrik med fräsch, syrlig sallad är aldrig fel. Lättar upp tunga måltider. Samtidigt som den ger mättnad åt tunna mål tack vare volym och fibrer.
Behöver du gå ned i vikt? Minska portioner av sovel, potatis, pasta, bröd och ersätt med en tallrik sallad eller råkost.
Gör så här
Ta loss bladen från salladshuvudet. Skölj och strimla dem. Låt vattnet rinna. Skölj och strimla selleristjälkarna
Varva salladskål och selleri på ett fat.
Skala grapen och skär bort det vita sega skalet. Dela i klyftor och ta bort det mesta av klyftväggarna. Dela klyftorna i mindre bitar. Använd ett fat som "skärbräda" så all juice tas tillvara. Fördela bitarna över kålen och sellerin. Häll över juicen.
Strö över hackad persilja och örtsalt. Låt gärna stå några minuter så att grapen hinner safta sig.
Ringla till sist över lite olja.
INGREDIENSER
4  portioner

   RåvaraMängd
  Salladskål kinakål   200 g
  Stjälkselleri   75 g
  Grapefrukt   1 st
  Persilja blad   4 msk
  Örtsalt   0,5 tsk
  Rapsolja   1,5 msk

Näringsämne Mängd
Energi 85 kcal
Protein 1 g
Fett 5,3 g
Mättade fettsyror 0,4 g
Kolhydrater 8 g
Fibrer 2 g
C-vitamin 55 mg
Folat 91 mcg
Järn 0,5 mg
Zink 0,4 mg

Billigare och minst lika nyttigt är det att byta ut middagens och lunchens frukt mot en tallrik råkost, sallad av säsongens grönsaker och rotfrukter.

MUMS MILJÖMAT 2011 | WWW.MUMSMILJOMAT.SE | Kontakt: info@mumsmiljomat.se