Gul bönsalsa
Bönsalsa är både en sås och en sallad med ursprung i Mexico.
Salsan blandas med fördel av flera olika sorters grönsaker, frukt, vitlök och chili för att ge såväl sötma som syrlighet, hetta och lite beska.
Gör så här
Skala lök, vitlök, apelsin och kålrabbi. Skär i små bitar och finhacka vitlöken.
Skölj paprikan och persiljan. Skär paprikan i små fina bitar och finhacka persiljan.
Varva alla grönsaker, lök och bönor.
Strö över chili flakes och salt. Låt stå och "safta till sig" i minst 10 minuter gärna lite längre.
INGREDIENSER
4
portioner
Råvara
Mängd
Vita bönor, stora , torkade kokta
3
dl
Lök gul eller purjolök
1
st
Vitlök
1
klyft
Apelsin
1
st
Kålrabbi, om du har
0,5
st
Paprika gul
1
st
Persilja blad
0,5
dl
Chili flakes
1
krm
Salt
0,5
tsk
Näringsämne
Mängd
Energi
125 kcal
Protein
7 g
Fett
0,6 g
Mättade fettsyror
0,1 g
Kolhydrater
19 g
Fibrer
7 g
C-vitamin
141 mg
Folat
105 mcg
Järn
2,2 mg
Zink
0,9 mg
En bönsalsa är ett bra komplement till framförallt veganska och vegetariska rätter som är aningen för energi- och proteinfattiga.
En portion baljväxter om dagen ger ett bra tillskott av järn och andra mineraler.
MUMS MILJÖMAT 2011 | WWW.MUMSMILJOMAT.SE | Kontakt: info@mumsmiljomat.se