Italiensk böndip med örter
medelhavssmaker basilika vitlök citron olivolja Mycket, mycket läckrare än man tror när man läser ingredienslistan är denna mjuka och örtdoftande böndip.
Jättegott till råkost, sallad, grönsaksstavar men också som pålägg på utflytksmackan eller till soppan. Dessutom mycket nyttigt och klimatsnålt alternativ.
Gör så här
Häll av spadet från bönorna. Lägg i mixer eller skål om du använder mixerstav eller elvisp.
Skala potatisen, vitlöken och skär i mindre bitar. Grovhacka persilja, basilika och vitlök. Häll över bönorna.
Kör snabbt till grovt mos. Häll på citron, olivolja, örtsalt och svartpeppar. Kör till ett slätt mos. Men inte så länge att moset blir segt.
Smaka av, det kan behövs mer salt och/eller pressad citron.
INGREDIENSER
4  portioner

   RåvaraMängd
  Stora vita bönor konserv   4 dl
  Potatis kokt m skal   1 st
  Purjolök eller gul lök   50 g
  Vitlök   1 klyft
  Persilja blad   0,5 dl
  Basilika eller timjan   2 msk
  Citronjuice färskpressad   2 msk
  Olivolja   2 msk
  Örtsalt   0,5 tsk
  Svartpeppar   1 krm

Näringsämne Mängd
Energi 160 kcal
Protein 6 g
Fett 7,1 g
Mättade fettsyror 1 g
Kolhydrater 16 g
Fibrer 6 g
C-vitamin 22 mg
Folat 41 mcg
Järn 1,3 mg
Zink 0,6 mg

Med bruna bönor - som långt ifrån alltid är svenskodlade - blir moset/dipen jättegod men inte riktigt så snygg i färgen. Undvik av samma skäl att använda svarta bönor till just denna rätt. Edamamebönor (färska sojabönor) liksom bondbönor är bättre alternativ.

MUMS MILJÖMAT 2011 | WWW.MUMSMILJOMAT.SE | Kontakt: info@mumsmiljomat.se