Älgfärsbiffar med getost och lingon
Getostfyllda älgförsbiffar vitlökspotatis lingonsås Älgfärs hittar man lite då och då i kyl- och frysdiskar även i större städer långt från älgmarker. Färsen är mager, mörk och mycket smakrik. Trevliga smakkamrater är lingon, getost och ugnsbakad vitlökspotatis. Även lättkokt savojkål smakar bra till älg.
Mängden potatis är inte fel; den krymper rejält i ugnen och brukar dessutom vara mycket populär...
Gör så här
Börja med färsen: Skala lök och potatis. Mixa grovt hackad lök med potatis, ägg, salt och svartpeppar till en slät smet. Blanda noga med färsen. Låt vila medan du gör potatisen.
Värm ugnen till 225 grader. Skala potatisen, skiva tunt och fördela potatisskivorna i en långpanna klädd med antingen bakplåtsduk eller dito papper.
Blanda rapsoljan med tunt skivad/strimlad vitlök och häll över potatisbädden.
Sätt in i ugnen och rör om då och då. När potatisen börjar mjukna och får färg stäng av ugnen och låt efterstek i 10 minuter. Räkna med att potatisen kräver knappt 25 minuter i ugnen.
Medan potatisen steker tillaga biffarna: Dela färsen i 4 delar och lägg en matsked ost i varje biff. Forma till bullar och platta till ordentligt - biffen drar ihop sig och blir tjockare vid stekningen.
Hetta upp en stekpanna, gärna med nonstickbeläggning, lägg i det flytande margarinet. Stek biffarna till fin färg på båda sidorna. De tjocka biffarna kräver ganska lång tid så stek på låg värme när biffarna fått fin färg.
Skär savojkålen i tunna klyftro och koka den mjuk i vatten eller ännu hellre ångkoka den.
Klicka creme fraiche i stekpannan. Skaka ihop vatten, sojasås, mjölk, potatismjöl i en redningsbägare och häll runt biffarna. Strö över lingon och låt såsen koka upp. Späd ev. med mer vatten eller kokspad från savojkålen.
Salta potatisen när den är färdigstekt, Servera vitlökspotatisen och savojkålen till älgfärsbiffarna och lingonsåsen.
Behövs efterrätt? Ja, visst. Fresta med inkokta eller konserverade päronhalvor med en mixad sås av hallon, en aning citron och lite socker.
INGREDIENSER
4  portioner

   RåvaraMängd
  Älgfärs   400 g
  Lök gul   0,5 st
  Potatis kokt   1 st
  Ägg ekologiskt   1 st
  Salt   1 tsk
  Svartpeppar   1 krm
  Getost chèvre vitmögelost fett 25%   4 msk
  Flytande margarin   2 msk
  Vitlökspotatis:  
  Potatis   1000 g
  Vitlök   2 klyft
  Rapsolja   2 msk
  Salt   0
  Lingonsås  
  Lingon   2 dl
  Crème Fraiche fett 34 %   0,5 dl
  Vatten   2 dl
  Sojasås, ljus   1 msk
  Ekologisk mellanmjölk fett 1,5 %   0,5 dl
  Potatismjöl el potatisgryn   1 msk
  Tillbehör:  
  Savojkål   0,5 st
  Päron i hallonsås:  
  Päron, inkokta eller konserverade   4 st
  Citron   0,5 st
  Hallon frysta   400 g
  Socker   4 msk

  Näringsämne Mängd Rek. mängd
Energi 810 kcal 625 - 875 kcal
Protein 38 g 19 - 38 g
Fett 25,4 g 21 - 33 g
Mättade fettsyror 7,8 g Max 9 g
Kolhydrater 97 g Min 75 g
Fibrer 19 g Min 9 g
C-vitamin 149 mg Min 22 mg
Folat 217 mcg Min 120 mcg
Järn 5,5 mg Min 3,8 mg
Zink 9,1 mg Min 2,7 mg

Älgfärsen kan så klart bytas mot såväl rådjurs- som lamm- eller nötfärs. Rådjur smakar också bra med getost medan lamm- och nötfärsen parar jag ihop med fårost respektive med ädelost...
Extra viltsmak får nötfärsen om den spetsas med stötta enbär.

MUMS MILJÖMAT 2011 | WWW.MUMSMILJOMAT.SE | Kontakt: info@mumsmiljomat.se