Parfait på svarta vinbär
Svarta och röda vinbär, klassisk efterrätt, grädde Få desserter är så goda som hemlagad parfait. En parfait är en finare glass och är den som här gjord på svenska smakrika bär är det gourmémat på hög nivå. Inte svårt men gott.
Frysta eller färska bär kan användas.
Gör så här
Plocka bort eventuellt skräp och små kvistar från vinbären. Mixa vinbären med halva mängden socker till mos.
Vispa äggulorna och resten av florsocker vitt och pösigt. Vispa grädden till styvt skum.
Blanda äggsmeten och grädden med de mosade vinbären. Smaka av. Det ska smaka syrligt men inte surt. Sikta ev. i mer florsocker.
Fördela parfaitsmeten antingen i små portionsformar eller i en större form. Täck med plastfolie. Frys in. Efter dryga timmen i portionsformar är parfaiten hård som glass medan en större form kräver 3-4 timmar.
Doppa formen snabbt i hett vatten, tills den släpper i kanten och stjälp upp. Låt gärna parfaiten halvtimme i rumsvärme eller en timme i kylen för perfekt konsistens.
Garnera med halvtinade bär eller lite färsk frukt.
INGREDIENSER
4  portioner

   RåvaraMängd
  Svarta vinbär   200 g
  Florsocker   1 dl
  Äggula ekologisk   2 st
  Vispgrädde fett 40 %   1 dl

Näringsämne Mängd
Energi 210 kcal
Protein 2 g
Fett 12,6 g
Mättade fettsyror 7,1 g
Kolhydrater 21 g
Fibrer 3 g
C-vitamin 75 mg
Folat 29 mcg
Järn 0,6 mg
Zink 0,5 mg

Självklart kan man också göra hallon-, jordgubbs- eller hjortronparfait efter dettra recept. Minska då sockermängden något. Till lingonparfait däremot kan det behövas lite mer socker.
Vegantips: Ersätt äggulorna med silken tofu och grädden med vispbar gräddersättning av havre eller soja.

MUMS MILJÖMAT 2011 | WWW.MUMSMILJOMAT.SE | Kontakt: info@mumsmiljomat.se