Päron i hallonsås
mixade hallon rosépeppar klassisk efterrätt Inkokta päron med en syrlig och lysande röd hallonsås är en vacker och uppskattad dessert. Försvarar sin plats såväl vid fina middagar och som enklare familjemiddagar.
Visst kan du komplettera med en klick äkta vaniljglass eller en klick lättvispad grädde. Men det är långt ifrån nödvändigt och det är inte alltid mer grädde gör måltiden godare...
Gör så här
Koka upp vatten, socker, skivad citron och rosépepparkorn. Låt koka några minuter och drag åt sidan.
Skala päronen. Ta bort blomfästet och skär ett kryss där. Riktigt stora päronen kan med fördel halveras längs med. Lägg päronen i den heta lagen allt eftersom de skalas.
Sjud päronen i lagen tills de är mjuka.Låt svalna i lagen. Det kan ta allt mellan 5-6 minuter till 20 beroende på hur hårda päronen är.
Medan päronen sjuder lägger du hallonen i en skål och låter "halvtina".
Mixa hallonen med några matskedar sockerlag från päronkoket. Plocka bort rosépepparkornen först. Smaka av och tillsätt eventuellt mer lag.
Fördela päronen i portionsglas eller i en stor skål. Häll såsen över eller servera vid sidan om. Strö över några korn rosépeppar.
INGREDIENSER
4  portioner

   RåvaraMängd
  Päron   4 st
  Vatten   5 dl
  Socker   4 dl
  Citron   0,5 st
  Rosépepparkorn   1 msk
  Hallon frysta   400 g
  Sockerlag   4 msk

Näringsämne Mängd
Energi 185 kcal
Protein 2 g
Fett 0,8 g
Mättade fettsyror 0 g
Kolhydrater 38 g
Fibrer 9 g
C-vitamin 42 mg
Folat 37 mcg
Järn 1,3 mg
Zink 0,5 mg

Med persika istället för päron blir den en riktig klassiker bland desserterna: Peach Melba.
Rosépepparn ger en liten bitsk eftersmak. Hoppa över dem om du vill enbart en len och mjuk sås.

MUMS MILJÖMAT 2011 | WWW.MUMSMILJOMAT.SE | Kontakt: info@mumsmiljomat.se