Glasmästarsill
hel salt sill urvattna ur Glasmästarsill är den råaste av alla sillinläggningar och måste göras på hel sill. Den ska inte fileas, skinnas och ryggbenet ska vara kvar när den läggs i sin starka lag. Inte så mycket jobb med andra ord men mycket smak,
Den här lagen kommer från prinsessornas kokbok men omarbetats till "moderna" förhållanden.
Gör så här
Börja med att lägga den hela sillen i blöt - ta bara ur inälvorna, skölj och skrapa skinnet. Lägg i generöst med kallt vatten cirka 3-4 liter över natten/dagen eller minst 12 timmar.
Koka upp ättika, vatten, kryddpeppar, lagerblad, senapsfrö och socker. Låt svalna.
Skölj sillen noga. Skär den i centimeter tjocka bitar tvärs över ryggbenet.
Skala och skiva löken, moroten och ingefäran. Skala och skär pepparroten i små kuber.
Varva sill, lök och andra grönsaker i en stor glasburk. Häll på den avsvalnade lagen, se till att kryddorna kommer med..
Förvara kallt. Låt stå och dra i minst 2 dygn.
INGREDIENSER
 1 sats

   RåvaraMängd
  Sill salt eller 2 st urvattande hela   2 st
  Vatten   2 dl
  Ättika ättiksyra 12 %   1,5 dl
  Socker   1,5 dl
  Hel kryddpeppar   1 msk
  Lagerblad   3 st
  Senapsfrö, gult   2 tsk
  Lök röd   2 st
  Ingefära, bit motsvarande   2 msk
  Pepparrot, bit motsvarande   4 msk
  Morot, liten   1 st

Näringsämne Mängd
Energi 1060 kcal
Protein 78 g
Fett 76,2 g
Mättade fettsyror 17,2 g
Kolhydrater 15 g
Fibrer 4 g
C-vitamin 16 mg
Folat 60 mcg
Järn 3,6 mg
Zink 4,2 mg

Satsen är stor och kräver en glasburk på minst 8-10 dl.
Näringsvärdena ovan gäller hela satsen exklusive lagen. 100 g inlagd sill utan lag ger 235 g kcal och 7,9 nyttiga omättade fettsyror varav 1,7 g är de supernyttiga fiskfettsyrorna,EPA och DHA.
Fler näringsvärden
Tänk på att det tar 3 dagar innan sillen är klar att avnjutas.
Pepparrot, senapsfrön liksom den kraftiga ättika/sockerlagen gör att sillen håller riktigt länge i kylskåp. Den blir snarare smakrikare efter en 4-5 dagar och håller åtminstone två veckor i kylen. Spara inte på sockret i denna rätt. Just här påverkar sockermängden näringsvärdet mycket lite. Däremot har socker/syra mängden en konserverade effekt.

MUMS MILJÖMAT 2011 | WWW.MUMSMILJOMAT.SE | Kontakt: info@mumsmiljomat.se