Ugnsbakade äpplen med mandel
läcker efterrät på kantstötta äpplen Ugnsbakade äpplena får mer smak ju längre tid de bakas i ugnen. Här är en medelväg som ger jättegoda äpplen.
Försök på att få tag på svenska tunnskaliga för bästa smak. ..Inte så svårt på hösten. Fråga grannen kanske.
Gör så här
Värm ugnen till 250 grader.
Pensla en ugnsform med oljan.
Skölj äpplena, ta ur kärnhuset och skär i bitar, klyftor. Lägg äplleklyftorna i formen. Strö över kryddorna och sockert.
Hacka mandeln och strö över den också. Klicka till sist över smöret.
Sätt in i ugnen. Skruva ner till 125 grader och stek i 30-35 minuter tills äpplena mjuknat.
Hemlagad vaniljsås eller vaniljyoghurt är gott till men inte nödvändigt...
INGREDIENSER
4  portioner

   RåvaraMängd
  Äpple m skal   6 st
  Rapsolja   1 msk
  Kanel eller kardemumma   2 tsk
  Muskot, malen   1 g
  Rårörsocker   4 msk
  Sötmandel torkad   0,5 dl
  Smör fett 80 %   2 msk

Näringsämne Mängd
Energi 275 kcal
Protein 2 g
Fett 13,8 g
Mättade fettsyror 4,7 g
Kolhydrater 33 g
Fibrer 6 g
C-vitamin 25 mg
Folat 9 mcg
Järn 0,8 mg
Zink 0,3 mg

Bonusäpplen: Ta hand om fallfrukten och rädda de sista skrumpna äpplena i fruktskålen. Skär bara bort det fula och dåliga. Det bara trevligt med bitar av olika storlek och form.
Eller använd fallfrukten i en kryddstark äppelchutney. Gott till såväl kött, fisk som grönt av alla slag.

MUMS MILJÖMAT 2011 | WWW.MUMSMILJOMAT.SE | Kontakt: info@mumsmiljomat.se