Kryddig spansk köttgryta med saffran
lågtemperaturstekning mustig gryta saffran vitlök Lång tid i ugnen vid en lite lägre temperatur ger ofta mer smak, must och mörare kött.
Vår spanska gryta har en spännnade smakbrytning från saffran, julkryddor, vitt vin och vitlök. Och nej mängden vitlök är inte felaktig; ugnsbakad vitlök är ändligt mycket mildare, mer komplicerad i smaken än den färska och pressade.
Gör så här
Sätt ugnen på 200 grader.
Dela vitlöken i klyftor och lägg in dem i ugnen. Det gör inget om temperaturen ännu inte är 200 grader. Låt rosta medan du förbereder resten av grytan.
Skär köttet i 3 cm stora kuber.
Skölj paprika och tomater. Skär paprikan i breda strimlor och tomaterna i kvartar. Skala lök, potatis och morot. Skär löken, potatisen i kvartar och moroten i grova strimlor på längden.
Hetta upp olivoljan i en stekpanna. Bryn i köttet hastigt till fin färg. Fördela kött och grönsaker i en ugnssäker form.
Skala vitlöksklyftorna. Mosa ihop vitlök, saffran, pepparkorn, nejlikor, kanel i en mortel. Tillsätt några matskedar vatten och rör till en smet. Häll smeten i grytan. Tillsätt också lagerblad, och hälften av persiljan, salt och vittvin. Sätt in i ugnen. Låt steka tills moroten och potatisen är mjuka, ca 1 timme.
Gör Ingefärspäron medan grytan steker i ugnen.
Smaka av grytan med salt. Garnera med grovt hackad persilja.
Duka fram sallad och dressing och brytbröd till den hungrige.
Och servera ingefärspäronen med en klick matlagningsyoghurt.
INGREDIENSER
4  portioner

   RåvaraMängd
  Nöt fransyska   500 g
  Paprika grön   1 st
  Tomat   2 st
  Lök gul röd   2 st
  Morot   2 st
  Potatis, stora   500 g
  Saffran   0,5 g
  Svartpepparkorn   8 st
  Nejlikor   4 st
  Vitlök   6 klyft
  Kanel   1 tsk
  Vatten   1 dl
  Olivolja   3 msk
  Lagerblad   2 st
  Persilja blad   1 dl
  Salt   1 tsk
  Vitt vin halvtorrt el halvsött 12,5 vol. %   2,5 dl
  Tillbehör:  
  Vitt bröd osötat fibrer ca 2,5 % typ italienskt   4 skiva
  Råkost u dressing   300 g
  Olivolja   2 msk
  Äppelcidervinäger ättiksyra 7 %   1 msk
  Ingefärspäron:  
  Päron   4 st
  Sockerlag, 5 dl   1,2 dl
  Matlagningsyoghurt fett 8 %   150 g

  Näringsämne Mängd Rek. mängd
Energi 825 kcal 625 - 875 kcal
Protein 36 g 19 - 38 g
Fett 25 g 21 - 33 g
Mättade fettsyror 6,4 g Max 9 g
Kolhydrater 96 g Min 75 g
Fibrer 13 g Min 9 g
C-vitamin 127 mg Min 22 mg
Folat 124 mcg Min 120 mcg
Järn 4,8 mg Min 3,8 mg
Zink 7,3 mg Min 2,7 mg

Känns det för omständigt med ingefärspäron? Ugnsbaka (i eftervärmen) konserverade päronhalvor toppade med en bit mörk choklad...

MUMS MILJÖMAT 2011 | WWW.MUMSMILJOMAT.SE | Kontakt: info@mumsmiljomat.se